Týden v ČR

Václav Klaus s manželkou Livií při setkání s císařem Akihitem a císařovnou Mičiko, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií navštívili Japonsko. Na Ruzyňském letišti byla kvůli hrozbě teroristického útoku zavedena mimořádná bezpečnostní opatření. Ministerstvo vnitra chce v rámci projektu Otevřená minulost zjednodušit přístup k materiálům bývalé komunistické státní bezpečnosti. Šestiletá Sára Baraová, kterou soud začátkem ledna vydal otci do Portugalska, je zpátky v Česku.

Václav Klaus s manželkou Livií při setkání s císařem Akihitem a císařovnou Mičiko,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus s manželkou Livií navštívili Japonsko. Vrcholem jejich cesty byl slavnostní oběd s císařem Akihitem a císařovnou Mičiko. Václav Klaus byl překvapen, kolik toho císařský pár o České republice ví.

"Císař a císařský pár hraje v Japonsku nepochybně mimořádně velkou roli a tato forma přijetí je jistým signálem dovnitř do Japonska. Nepochybně větším, než se to jeví nám na dálku. Musím říci, že jsem byl velmi pozitivně překvapen relativní znalostí císařského páru o naší zemi. Jejich návštěva v Praze v nich jistý dojem zanechává a já myslím, že to pomáhá vytvářet image České republiky tady."

Ještě před audiencí v císařském paláci prezident zahájil podnikatelský seminář organizovaný Hospodářskou komorou České republiky, která v Tokiu v úterý otevřela svou odbočku. Návštěvu poněkud zkomplikovala závada na vládním letadle TU-154. Prezident musel svůj program částečně omezit a Hirošimu navštívit jen s oficiální částí delegace japonskou vnitrostátní linkou. Příčinou selhání armádního stroje byly vybité záložní akumulátory. Přiletět proto musel náhradní letoun s novými bateriemi.


Foto: ČTK
Na Ruzyňském letišti byla kvůli hrozbě teroristického útoku zavedena mimořádná bezpečnostní opatření. Do odbavovacích hal nastoupili policisté v neprůstřelných vestách se samopaly. Před budovu přijel obrněný transportér. Na možný útok policii upozornila senzibilka, která tvrdila, že se odehraje teroristický na některá letadla. Žena se představila jménem a uvedla svou plnou adresu. Standardní opatření mají podle policie preventivní charakter a akutní nebezpečí nehrozí. Mluvčí letiště Eva Krejčí říká, že provoz omezený není.

"Provoz na letišti Praha je v současné době standardní. Nepředpokládáme, že by se doba odbavení kvůli bezpečnostním opatřením nějak prodloužila."

Policie hlídá kvůli výhrůžce bombovým útokem také okolí pražského Nuselského mostu a hotelu Corinthia Towers. Nebezpečí je ale podle Bezpečnostní informační služby nízké.


Ivan Langer,  foto: ČTK
Ministerstvo vnitra chce v rámci projektu Otevřená minulost zjednodušit přístup k materiálům bývalé komunistické státní bezpečnosti. Všechny písemnosti týkající se StB by měly být shromážděny na jednom pracovišti, odtajněny a v digitální podobě přístupné na internetu. Archiv ministerstva nyní přebírá dokumenty z let 1945 - 1990 od tří institucí. Jak uvádí ministr vnitra Ivan Langer, projekt nemá nikoho veřejně odsuzovat.

"Je to servis pro občany. Servis, který je poskytován těm, kteří mají zájem se s těmito informacemi, s touto částí naší historie seznámit, prozkoumat ji. To, že něco zveřejňujeme, ještě neznamená, že někoho odsuzujeme."

Pro zajímavost - písemnosti, které ministerský archiv zatím shromáždil, měří sedmnáct kilometrů. Vedoucí Ústavu pro soudobé dějiny historik Oldřich Tůma by omezil přístup k informacím, které mohou být velmi osobní.

"Desítky let slídili v životě někoho pomocí metod, které i z hlediska tehdejšího práva byly nezákonné. Shromáždili stovky nebo tisíce stran, kde je popsán pravdivě či nepravdivě něčí život a teď se v tom má mít možnost každý hrabat, aniž by k tomu bylo potřeba vyjádření toho, na koho materiál StB sbírala."

V minulém týdnu se začalo hovořit o spolupráci několika známých lidí s komunistickou StB.


Šestiletá Sára Baraová, kterou soud začátkem ledna vydal otci do Portugalska, je zpátky v Česku. Zatímco na západ Evropy holčičku poslal český soud, o jejím svěření opět do matčiny péče rozhodla před dvěma týdny portugalská justice. Natálie Baraová v lednu souhlasila s tím, aby její dítě odjelo s otcem. Hrozba zásahu exekutora tak přesvědčila matku, nikoliv ale její dceru. Předávání se neobešlo bez tahanic a pláče, navíc za přítomnosti televizních kamer. V Portugalsku pak dívka odmítala jíst a neustále plakala, až si vynutila ústupek otce i tamního soudu.

"Můj manžel i soudkyně podepsali, že se Sára vrací se mnou do Prahy. Takže Sára zůstane v mojí péči."

K druhému rodiči je z naší země do zahraničí každoročně vydáno zhruba 20 dětí. České soudy podle předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičkové příliš nehledí na to, jakou újmu tím způsobí dítěti. A pokud se české soudy odvolávají na haagskou úmluvu o právních aspektech mezinárodních únosů dětí, podle Vodičkové zapomínají na ustanovení, že dítě se nemá vydávat, když mu tím hrozí psychická újma.

"Dokonce to tam úmluva zakazuje. Ta úmluva je vůči pocitům a tomu, co to dítě prožívá, citlivá. Asi byla bohužel velmi necitlivě vykládána tak, že se má postupovat s co největším urychlením a dítě navrátit do místa obvyklého bydliště."

Podobným případům se věnuje brněnský Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí, který však v této souvislosti čelí kritice. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas již dříve řekl, že tato instituce by mohla být ve střetu zájmů. Často totiž zastupuje zahraniční rodiče a usiluje o vydání do ciziny.