Týden v ČR

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Občanští a sociální demokraté budou dál vyjednávat a hledat cestu z politické krize. Lídři stran se ve středu shodli na tom, že páteční volba šéfa sněmovny by byla neúspěšná, a proto nenominovali žádného kandidáta. Shodli se také na tom, že hovořit o předčasných volbách je zatím zbytečné.

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Občanští a sociální demokraté budou dál vyjednávat a hledat cestu z politické krize. Lídři stran se ve středu shodli na tom, že páteční volba šéfa sněmovny by byla neúspěšná, a proto nenominovali žádného kandidáta. Shodli se také na tom, že hovořit o předčasných volbách je zatím zbytečné.

Jednání šéfů ČSSD a ODS Jiřího Paroubka a Mirka Topolánka bylo tak trochu tajuplné. Co si konkrétně řekli, nechtěli příliš sdělit. Sdílejí však názor, že hovořit o předčasných volbách je zatím zbytečné. O tom, jakým směrem by se dvoustranné vyjednávání ČSSD a ODS mělo ubírat, podle předsedy občanských demokratů Mirka Topolánka řeč nebyla:

"Pro mně osobně to řešení musí vycházet z té zatím velmi pozitivně vnímané spolupráce tří stran: KDU-ČSL, Strany zelených a ODS. Nicméně bude se zřejmě odehrávat na bázi diskuse předsedů nejsilnějších stran, to znamená ČSSD a ODS."

Jiří Paroubek zopakoval, že chystaná trojkoalice ODS, lidovců a zelených je pro sociální demokraty nepřijatelná. A to včetně naposledy navrhované varianty koaliční vlády s mandátem omezeným jen na rok, do předčasných voleb. Jiných řešení je podle něj celá řada. A právě o tom chce ČSSD s ODS začít vyjednávat:

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek,  foto: ČTK

"Je tedy vysoce pravděpodobné, že tuto dohodu bychom těžko mohli udělat například do konce tohoto týdne, ale věřím tomu, že pokud budeme mít k dispozici nějakých deset, čtrnáct dnů, tak to možné bude."

Trojkoaliční projekt sociální demokraté nadále odmítají. Předseda Strany zelených Martin Bursík se domnívá, že předseda ČSSD Paroubek chce dosáhnout řešení podobné opoziční smlouvě:

"On dokonce přirovnal to jednání k jednáním Klaus-Zeman, a to si myslím, že dokládá první cíl předsedy Paroubka, totiž vyšachovat ze hry Stranu zelených a KDU-ČSL. Ten druhý cíl, který je z toho zřejmý, je vynutit si na ODS nějakou formu opoziční smlouvy."

A proto je Martin Bursík přesvědčený, že dalších schůzek s ČSSD se kromě předsedy ODS Mirka Topolánka musí účastnit také zástupci obou menších stran trojkoalice, tedy lidovců a zelených.


Senátoři chtějí změnit nový zákon o silničním provozu. Mají za to, že je na řidiče moc přísný a má spoustu nedostatků. Vadí jim například výše pokut, udělovaných bodů nebo třeba odebrání pravomocí městské policie. Podle senátora Jaroslava Kubery je třeba navýšit i počet bodů z 12 na 18:

"Je to jednoduché, protože buď změníte systém přidělování bodů, a pak můžete nechat 12 bodů, pokud se budou strhávat jen za ty nejhrůznější přestupky. Když ale chcete jemnější nuanci, tak musíte také mít jemnější stupnici. To je přece dané."

Přísnější pravidla silničního provozu ale značně přispěla k tomu, že se výrazně snížil počet smrtelných nehod na silnicích. Podle policejních statistik v minulém měsíci klesl počet mrtvých o polovinu. A jak doložil Josef Tesařík z policejního prezidia, výrazně lepé vyzněla i další statistická data:

"V porovnání s obdobnými dny loňského července zjistíme, že počet nehod je nižší o víc jak 4 tisíce, počet usmrcených je nižší o 57 osob, a počet zraněných je nižší o víc jak tisíc osob."


Moderní českou pantomimu, klaunérii a grotesku nabízí půlroční festival nazvaný Mimraj 2006. Začal v úterý v Praze třemi barevnými průvody mimů a divadelníků, kteří prošli centrem města a upozornili na zahajovací večer v pražském Klementinu.

Foto: ČTK
Právě zde, v bývalé jezuitské koleji se začala 1. srpna 1956 psát historie české pantomimy. Ladislav Fialka a jeho spolužáci z absolventského ročníku tanečního oddělení pražské konzervatoře uvedli představení Večer tří pantomim. Stejné jméno nesl i nyní, přesně po půlstoletí i zahajovací program festivalu. Ladislav Fialka, ani jeho kolegové nemohli tušit, že tím zakládají novou tradici prastarého umění, říká patron a hlavní dramaturg Mimraje Boris Hybner:
Foto: ČTK

"A netušili, že dalších 30 let budou působit nedaleko na Anenském náměstí v Divadle Na zábradlí. Netušili, že ovlivní životy spousty lidí jako Ctibora Turby, Bolka Polívky, mne a Čejky a dalších. Těch mimů už jsou desítky, ba stovky a vlastně netušili, že toho 1. srpna, když se v Klementinu nalíčili, že s tou pantomimou procestují všech pět světadílů, netušili, že ukazují světu, že v Čechách se znovuzrodilo magické umění pantomimy."

Program festivalu chce dát prostor modernímu mimickému divadlu a seznámit veřejnost s tím, co mohou umělci v tomto oboru nabídnout. Jak uvedl Boris Hybner, česká pantomima vychází z našich tradic:

"Pražská ironie, u jejíž kolébky Kafka, Hrabal, Kundera a Havel stáli, to se prostě nemohlo neprojevit na tom, co pantomima hraje. Proto se taky ta přehlídka jmenuje půlstoletí české pantomimy, klaunérie a grotesky. Pantomima česká byla výhradně komická, takže my jsme ten svět vlastně rozchechtávali."