Týden v ČR

Václav Klaus a Jiří Paroubek při jednání na Pražském hradě 14.7., foto: ČTK
0:00
/
0:00

Po celý uplynulý týden se opět horečně jednalo o řešení českého politického patu. Šéf ODS Mirek Topolánek nejprve nabídl sociálním demokratům vstup do své připravované tříčlenné koaliční vlády. Po jednání svého politického grémia ale ČSSD tento návrh v podstatě odmítla.

Václav Klaus a Jiří Paroubek při jednání na Pražském hradě 14.7.,  foto: ČTK
Podle nezávislých analytiků se dalo čekat, že sociální demokraté takříkajíc neskočí na tento špek, protože ve vytvořené čtyřkoalici by druhá nejsilnější politická strana ztratila podstatnou část svého vlivu a přišla by rovněž o současnou výhodnou pozici při jednáních. Sociální demokraté naopak opět zopakovali, že jsou připraveni jednat pouze s ODS. Premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek dokonce překvapivě připustil možnost tolerovat menšinovou vládu ODS.

"Nabízíme diskusi občanské demokratické straně o programové podpoře vlády odborníků nominované oběma stranami. To je jeden z možných projektů. Druhý projekt je minoritní vláda Občanské demokratické strany, které bychom umožnili vznik, pokud bychom se dohodli na určitých programových východiscích. A případně jsme ochotni hovořit i o jiném uspořádání."

Paroubek chce s ODS hovořit i o posílení většinových prvků ve volebním systému. Jde o změnu, po které ODS volá dlouhodobě. Topolánkova strana ale představu o nové variantě opoziční smlouvy zatím odmítá. Do hry se už ale zapojil i prezident Václav Klaus.

"Jsem připraven po návratu z Rumunska setkat se s pěti představiteli, lídry pěti parlamentních politických stran, abych uslyšel jejich názory."

Sérii schůzek s lídry stran zastoupených ve sněmovně zahájil Klaus ve čtvrtek.


Antonín Holý,  foto: Autor
Světově proslulý český vědec a objevitel léků proti onemocnění AIDS Antonín Holý dostane pro svůj domovský Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd miliony dolarů od amerického výrobce léčiv, firmy Gilead. Firma se zavázala, že ročně poskytne ústavu na financování výzkumů milion dolarů. Firma rovněž zřídí čestnou profesuru, jejímž prvním nositelem bude právě Holý. Čtvrteční podpis smlouvy mezi firmou Gilead a Ústavem organické chemie je v českém vědeckém světě unikátní událostí.


Ustanovení zákona, podle kterého prezident Václav Klaus odvolal začátkem letošního roku předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou, je protiústavní. Konstatoval to v úterý Ústavní soud a tuto část zákona zrušil. Podle soudců v podstatě umožňovala nepřípustný zásah výkonné moci do moci soudní. Prezident republiky podle ústavních soudců nemá právo odvolávat z funkce žádného ze soudců a ani předsedu či místopředsedu jakéhokoliv soudu, a to přesto, že je jmenuje do funkce. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna je teď třeba příslušný zákon změnit.

"Budeme okamžitě pracovat na několika verzích, protože v minulosti ministerstvo už jednou navrhovalo odlišný systém jmenování a odvolávání funkcionářů soudů. Nicméně politická vůle na přijetí zde nebyla. To znamená, že budeme pracovat v několika variantách. V současné době by bylo ale předčasné je konkretizovat. Budou ale v souladu s nálezem Ústavního soudu."


Málokterá právní norma vyvolala v posledních letech takovou kontroverzní reakci, jako se to povedlo novému silničnímu zákonu, platnému od letošního 1. července. Zavádí mnohem tvrdší postih za dopravní přestupky, zejména za požití alkoholu před jízdou nebo za překročení povolené rychlosti, a přidává i systém trestních bodů, kterých může řidič nasbírat maximálně dvanáct a pak ztrácí řidičské oprávnění. Zastánci zákona už teď argumentují tím, že dosavadní statistiky ukazují jeho prospěšnost. Také policie hájí nový zákon jako účinný nástroj boje proti silničnímu pirátství, za prvních deset dní letošního července se na českých silnicích stalo proti loňsku o téměř 1700 nehod méně a bilance mrtvých byla za tu dobu třetinová. Robert Vašíček, motoristický novinář, který je iniciátorem občanského sdružení Chcete Změnu to ale považuje pouze za dočasný efekt:

"Momentálně byl okamžitý přínos pozitivní, když se zklidnila doprava. Nedokážu si ale představit, jak budou řidiči podle současných striktních pravidel a pro ně stresujícím tlakem jezdit v září při plném provozu."

Vláda se ve středu podle ministra vnitra Františka Bublana dohodla, že na vyhodnocení dopadů silničního zákona je nutné počkat nejméně půl roku. Bublan také předložil varianty, které by mohly zmírnit dopad bodového systému na řidiče.

Kromě silničního zákona dopadá na motoristy ještě další rána. Ve vrcholící letní sezóně se totiž ceny nejprodávanějšího benzínu Natural 95 vyšplhaly na některých místech České republiky už přes hranici 32 korun za litr.


Praha bude mít po Ruzyni další mezinárodní letiště. Jde o současné letiště v městské části Letňany, které je určeno pro sportovní létání a malé letouny. Jeho vedení požádalo o změnu statutu už v roce 2005 a vláda jim vyšla vstříc letos v červnu. Od 21. července se tedy letňanské letiště stane mezinárodním. Se statutem mezinárodního letiště pro Letňany ale nesouhlasí radnice sousední městské části Kbely i někteří obyvatelé Kbel a Letňan. Mají obavy, že se zvýší počet přistávajících letadel, zhorší se bezpečnost provozu a budou ohroženy chráněné druhy živočichů. Mimochodem, kousek od letiště v Letňanech je známé vojenské letiště Kbely.


Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto vyrobila ve čtvrtek desetimiliontý vůz. Závod, který zaměstnává přes 26.000 lidí, opustí letos pravděpodobně více než 500.000 vozů. Většina z nich míří na export. Akciová společnost Škoda Auto loni vykázala největší čistý zisk ve své historii ve výši 7,9 miliardy korun. Automobilka chce letos proniknout na nové zahraniční trhy i díky uvedení čtvrté modelové řady roomster.