Týden v ČR

0:00
/
0:00

Ohlédnutí za některými událostmi uplynulého týdne připravil Zdeněk Vališ.

Foto: ČTK
Prezident Václav Klaus zaslal svému americkému protějšku Georgi Bushovi dopis, v němž vyjádřil politování nad oběťmi hurikánu Katrina. "Vaši zemi znám a nepochybuji o tom, že ani tato tragédie občany Spojených států amerických nezlomí, píše se v dopise. "Statečný postoj v těchto a podobných situacích prokázali lidé ve Vaší zemi již mnohokrát. Chci Vás ujistit, že Česká republika stojí i v této těžké chvíli na Vaší straně," napsal Klaus Bushovi.

Česká republika je připravena poskytnout pomoc oblastem v USA postiženým hurikánem, nejvhodnější formu nyní zjišťuje ministerstvo zahraničí. Česko by se mohlo podílet například na rekonstrukci kulturních, univerzitních či krajanských objektů, sdělilo ministerstvo. Vítá návrhy českých občanů a institucí.

Veřejnou sbírku již vyhlásila Nadace ADRA, lidé mohou přispět i na konto Mezinárodního koordinačního výboru zahraničních Čechů. Tyto dvě sbírky již ministerstvo schválilo a je připraveno certifikovat i případné další žádosti jiných institucí. Například Česká katolická charita ale o sbírce pro oběti hurikánu neuvažuje. "Pomáháme jen oblastem, které si sami pomoct nemohou a nechceme naše sbírky příliš štěpit," řekl vedoucí oddělení humanitární a rozvojové pomoci Vojtěch Rálek. Sbírku neplánuje ani Člověk v tísni. Jeho ředitel Šimon Pánek zájemce odkázal na sbírku ADRY. Větší dárci podle něj mohou také přispět přímo americkým nevládním organizacím. Pomoci postižením územím je připraveno město Praha. Zastupitelé se ve čtvrtek dohodli na tom, že konkrétní formu pomoci projedná městská rada s velvyslanectvím Spojených států.


Bývalý premiér, nyní pouze předseda ČSSD Stanislav Gross se údajně za úplatek angažoval v prodeji koncernu Unipetrol ve prospěch podnikatele Andreje Babiše a jeho Agrofertu. Gross i Babiš to důrazně popřeli. Nařčení vyslovil polský lobbista a podle tamních novin i spolupracovník polské zpravodajské služby Jacek Spyra. Hovořil o tom na schůzce se Zdeňkem Doleželem, dnes už bývalým šéfem kabinetu Jiřího Paroubka. Videozáznam schůzky pořídila skrytou kamerou televize Nova. Gross k nařčení říká:

"To je také předmětem toho, co musí policie prošetřit, protože ten člověk nemůže tady takto beztrestně lhát a poškozovat v tuto chvíli mě. A to jenom kvůli tomu, že měl nějaké jiné ekonomické zájmy. Prostě, nic z toho pravda není. Ta soutěž, tak jak probíhala, byla velmi transparentní. Mimochodem není pravda, že to bylo v době, kdy jsem byl předsedou vlády, v té době byl předsedou Vladimír Špidla."

Ministr financí Bohuslav Sobotka trvá na tom, že česká vláda loni prodala Unipetrol polské petrochemické firmě PKN Orlen za naprosto průhledných podmínek a za tržní cenu. Kabinet je ale připraven při vyšetřování a polskými či českými úřady spolupracovat. Premiér Jiří Paroubek považuje události týkající se privatizace Unipetrolu polskou firmou PKN Orlen za provokaci. Úřad vlády podal na bývalého šéfa Paroubkova kabinetu Doležela i na lobbistu Spyru trestní oznámení. Další trestní oznámení podal na Spyru i Gross. Samotný Jacek Spyra už začal couvat a distancuje se od svých slov o údajném uplácení předsedy ČSSD Stanislava Grosse. Nyní říká, že prý jen opakoval tvrzení z médií, konkrétně z polského listu Rzeczpospolita.


Zástupci pěti parlamentních stran udělali další krok k celkové dohodě o reformě penzijního systému. Mimo jiné se dohodli, že ještě do voleb chtějí v parlamentu dosáhnout schválení návrhu na vytvoření rezervního fondu. Ten by měl pokrýt výdaje na důchody v době, kdy klesne počet lidí v produktivním věku. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach byl s průběhem jednání spokojen a za pozitivní považuje i dohodu na vytvoření rezervního fondu:

"Princip spočívá v tom, že prostředky z přebytku v důchodovém systému, který bude přebytkový i v příštích letech, plus některé výnosy z budoucích privatizací by měly být vloženy jako základ do toho fondu."


Vicepremiér Martin Jahn
Zjednodušení a hlavně zrychlení konkurzů v případě krachu firmy, ale i zvýšení pravomoci věřitelů na úkor soudců. To si slibuje vláda od nového zákona o úpadku, který ministři schválili. Nynější úprava úpadků je podle expertů katastrofální. Konkurzy trvají léta a věřitelé získají nazpět průměrně jen 17 procent pohledávek, což je nejméně v EU. Je to jedna z hlavních bariér hospodářského růstu dodává ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík.

"Vyplývají na povrch určité skutečnosti o zločinném propojení mezi některými soudci a správci konkurzní podstaty či znalci."

Tomu všemu by měl být konec. Věřitelé by podle vicepremiéra Martina Jahna měli mít hlavní slovo.

"Nové úpadkové právo by mělo vést k tomu, že by se výrazně omezila možnost korupčního jednání v průběhu konkursů. Povede také k tomu, že výtěžek z konkursu bude vyšší."

Zákon nově zavádí i způsob řešení oddlužení lidí na základě dohody o splátkovém kalendáři s bankou.


Prezident republiky Václav Klaus jmenoval do funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže současného náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Pecinu. Ve vedení úřadu nahradí Josefa Bednáře, kterému končí šestileté funkční období. Jak Pecina řekl, úřad chce především otevřít veřejnosti.

"Nemyslím si, že úřad byl zřízen proto, aby dával jen pokuty. Zejména je zřízen proto, aby fungovala hospodářská soutěž, aby vše fungovalo podle zákona. Čili v první řadě prevence a nastavení systému, teprve v druhé řadě tresty."

Současného náměstka ministra průmyslu a obchodu navrhla vláda do čela úřadu v červenci. Výhrady proti výběru měl například předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, jehož strana náměstka nepodpořila. Prezident Klaus už dříve uvedl, že osobně proti Pecinovi nic zásadního nemá. Vadilo mu ale, jak ho vláda, a především její předseda, staví před své rozhodnutí.


Český rozhlas plní své veřejnoprávní poslání - ve čtvrtek zahájila své vysílání jeho další nová stanice "Leonardo". Bude se věnovat, jak uvádí šéfredaktor Miroslav Bobek, především vědě, ale i historii, cestování nebo přírodě.

"Stanicí, která svůj program skládá jednak z nejlepších pořadů Českého rozhlasu, například z Toulek českou minulostí nebo z Meteoru, jednak z vlastního, původního programu, který je zaměřen na vědu, techniku, přírodu a podobně. Je to stanice, která je určena pro digitální vysílání. Nicméně od 1. září je možné ji prozatím naladit jenom na internetu, na stránkách www.rozhlas.cz/leonardo."

Redakce plánuje spolupráci s různými odborníky a institucemi, třeba s Akademií věd. Její předseda Václav Pačes o Leonardu řekl:

"Já mu přeji hodně kvalitních spoluprací s vědci. Tým, který se vytvořil, je podle mého názoru skvělý. Jsou tam zkušení lidé, jsou tam také mladí. Jsem přesvědčen, že Leonardo splní svůj cíl. Přeji mu, aby to šlo hladce."


Policie obvinila člena Ústředního výkonného výboru ČSSD Mariana Kuše z poškozování cizích práv. Podle kriminalistů poškodil vlastní stranu tím, že jí předložil falešné lustrační osvědčení. Kuš je veden v seznamech komunistické Státní bezpečnosti, což stanovy strany vylučují. Kuš již dříve prohlásil, že s komunistickou tajnou policií nikdy nespolupracoval. Zřejmě ale, jak vzkázal z dovolené, sám odstoupí ze svých funkcí. K tomu, aby opustil Ústřední výkonný výbor a krajské zastupitelstvo, ho nedávno vyzvali jeho kolegové ze severu Moravy. Krajský předseda ČSSD Petr Vícha dodává.

"Ano, uvítal jsem to, protože je vždy lepší, když to člověk udělá sám, než když ho k tomu vyzývá organizace. Ten krok je na něm a věřím, že až se vrátí z dovolené, že odstoupí."


Ministryně školství Petra Buzková
Dlouholetá členka ČSSD a současná ministryně školství Petra Buzková oficiálně oznámila, že nebude kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny v příštím roce. Buzková tak po 15 letech odchází z aktivního politického života. Nevyloučila ale, že se do politiky ještě někdy v budoucnu vrátí. A jak hodnotí působení Petry Buzkové v politice politolog Jiří Pehe?

"Petra Buzková nepochybně byla úspěšnou političkou. Za prvé v tom smyslu, že pomohla znovu vybudovat a vlastně vytvořit ČSSD, což nebyl lehký úkol. A ona u tohoto úkolu stála od samého počátku. Myslím si také, že vnesla nejen do sociálnědemokratické, ale obecně i do celé české politiky určitý styl a tón, který jinak v české politice chybí. Tedy řekl bych, že vnesla do politiky určitou noblesu a takový civilní styl jednání, který mně osobně imponoval a bude mi v politice chybět."


Archeologové objevili na území Českého ráje na Mladoboleslavsku unikátní bronzový poklad starý téměř tisíc let. Byl skrytý mezi dvěma skalisky a archeologové jej považují za objev století. Místo nálezu mohlo na konci doby bronzové představovat jakýsi posvátný háj, řekl archeolog Muzea Mladoboleslavska Jiří Waldhauser. Archeologové nalezli desítky bronzových předmětů. Podle nálezců je možné, že tyto předměty původně visely na stromech či na kůlech v této bizarní krajině plné skal, jeskyň a roklí Českého ráje.

V Českém ráji ale objevili vědci také nový druh žraloka. Ve sbírkách turnovského muzea totiž ležel asi dvacet centimetrů dlouhý trn, který mají žraloci u hřbetní ploutve. Vědci určili, že patřil dosud neznámému druhu pravěkých sladkovodních žraloků. Jak potvrdil mineralog Muzea Českého ráje Tomáš Řídkošil, ryba dostala pojmenování po Turnovu jako místě nálezu.

"Žralok je asi 280 milionů let starý. Tento Turnovichtis Magnáš, jak předpokládají paleontologové, byl asi dva metry velký a žil ve sladkých vodách, které tady byly v době svrchního karbonu, a které také daly základ malým ložiskům černého a hnědého uhlí."