Týden v ČR

Pavel Dostál a Miroslav Ondříček (vpravo) - archivní snímek z března 2004, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Podívejme se nyní spolu, co nám v Česku přinesl právě vrcholící týden.

Cyril Svoboda,  foto: ČTK
Útoky islámských fanatiků mají první českou oběť. V přímořském egyptském letovisku Šarm aš-Šajchu, kde minulou sobotu zaútočili teroristé, trávily svou dovolenou stovky českých turistů. Mezi devíti desítkami obětí je i 23-letý mladík z Ústí nad Labem, který v Egyptě pracoval pro cestovní kancelář. Jeden Čech je zraněný. Ministr zahraničí Cyril Svoboda útoky v Egyptě odsoudil. Zároveň vyzval k zachování klidu.

"Celý svět odsoudil terorismus jako nepřijatelný nástroj, a proto je potřeba i ve skutcích býti v tomto velmi úzce solidární. A hlavně si nenechat vnutit pocit strachu."

Někteří čeští turisté se kvůli obavám z dalších útoků rozhodli pro okamžitý návrat domů. Přiletěly pro ně dva speciály ČSA. Na palubě cestovali také lékař a psycholožka. Otřesení turisté, kteří často byli blízko epicenter výbuchů, popsali zážitky z probuzení bombou jako velmi traumatizující. Lékař Petr Malý proto musel některým pasažérům naordinovat tišící prostředky.

"Z těch zhruba 100 pasažérů, které vládní speciál vezl zpět do republiky, bych řekl, že zhruba 30 z nich zažilo psychický otřes. Jednak jsme lidem rozdávali utišující prostředky ve smyslu těch psychických otřesů, které zažili, a na palubě jim došlo, co se stalo, a co by se bývalo mohlo stát jim."

Staré tržiště v Šarm-aš-Šajchu po atentátech,  foto: ČTK
Jeden z turistů, Filip Talpa z Prahy právě projížděl v autobuse tržištěm, na kterém vybuchla jedna ze tří bomb.

"My jsme byli v autobuse, takže jsme skákali z okna autobusu, no."

Zatímco se stovky turistů z Egypta vrací, zhruba stejný počet Čechů do Šarm aš-Šajchu odletělo. Zájezdy totiž měli předplacené a nezrušili je, i když tak podle cestovních kanceláří mohli učinit zdarma.


Jiří Paroubek  (vlevo) a František Bublan,  foto: ČTK
Česko po útocích v Egyptě opět zvýšilo bezpečnostní opatření. Zvyšuje se aktivita zpravodajských služeb, které se budou více věnovat terorismu. Policie zvýší dohled u přepravy nebezpečných látek nebo zbraní. Vybrané letecké linky bude střežit policejní doprovod. Policisté budou také vyjíždět do krizových zemí a podílet se na vyřizování vízových žádostí cizinců, říká ministr vnitra František Bublan.

"Budeme využívat daleko více kamerového systému. A bude to přímo sledováno, ne že by se to jenom zpětně vyhodnocovalo. Bude navýšen počet psů, kteří jsou schopni odhalovat bomby nebo nějaké výbušniny."

I přes zvýšená bezpečnostní opatření se v pondělí podařilo devětadvacetiletému Čechovi původem z Makedonie projít kontrolami na starém ruzyňském letišti v Praze a dostat se bez letenky do letadla, které mělo odvézt skupinu dětí na ozdravný pobyt do Řecka. Personál muže odhalil přímo v letadle těsně před odletem. Cizinecká policie černého pasažéra propustila, protože neporušil žádný zákon. Muž se chtěl bez peněz dostat co nejblíže své bývalé vlasti.


Ministr kultury Pavel Dostál a kameraman Miroslav Ondříček  (vpravo) - archivní snímek z března 2004,  foto: ČTK
Česká kultura přišla o další z významných osobností. Boji s rakovinou podlehl v neděli ministr kultury Pavel Dostál. V paměti zůstane jako nejdéle sloužící polistopadový ministr, jeden z nejoblíbenějších politiků. Do vlády přišel se svým přítelem Milošem Zemanem v létě 1998 a do čela ministerstva kultury si jej vybrali i všichni tři Zemanovi nástupci. Pavel Dostál se prosadil i jako divadelník a novinář.

Prezidenta Václava Klause smrt Pavla Dostála velmi zarmoutila. I když oba v politice věřili v něco jiného, nebyl to důvod, který by je rozděloval. Pavla Dostála si prezident vážil pro jeho pracovitost a také schopnost, s jakou dokázal v politice prosadit pomoc kultuře.

"Byl jsem asi úplně poslední, mimo členy jeho rodiny, kdo s ním krátce před jeho smrtí hovořil. Musím říci, že navzdory svému těžkému zdravotnímu stavu byl neuvěřitelně aktivní, optimistický a zajímal se o všechno kolem sebe. Chtěl bych dodat, že náš vzájemný vztah byl dobrým příkladem toho, že politika lidi nemusí rozdělovat a že mohou mít velmi přátelské vztahy. V tom byl Pavel Dostál opravdu výjimečný."

Premiér Jiří Paroubek připomněl, že za sedm let na ministerském postu dokázal Dostál prosadit mnoho věcí, ze kterých česká kultura bude těžit ještě několik let. Poukázal také na to, že umělecká sféra za svým ministrem vždy pevně stála.

"Málo by se našlo ve světě zemí, kde by ministrem kultury vydržel být někdo sedm let. Za těch sedm let se Pavel nikdy nedostal do nějaké větší kontroverze s uměleckou obcí."

Na ministerstvu kultury se Pavlu Dostálovi podařilo prosadit řadu změn. K největším úspěchům řadil nový autorský zákon, přijatý v roce 2000. Výrazné změny do fungování církví pak v lednu 2002 přinesl nový církevní zákon, právě s představiteli církví měl ale Pavel Dostál napjaté vztahy.

Pavel Dostál,  jeden z autorů muzikálu Výtečníci - archivní snímek z ledna 2004,  foto: ČTK
Pavel Dostál pocházel z Olomouce, vyučil se chemikem, ale už na škole začal psát pro časopisy, rozhlas i televizi. A brzy se dostal také k divadlu.

"Tehdy mě oslovil ředitel olomouckého divadla a pravil mi, že by potřeboval napsat nějakou divadelní hru, nejlépe muzikál pro mladé lidi kolem patnácti let, jestli bych se do toho nepustil. Já jako člověk velice ambiciózní a člověk, který si myslel, že dokáže všechno, jsem tuhle nabídku přijal a napsal jsem, přísahám vám, za týden v pracovní době v chemické laboratoři, kde jsem pracoval, muzikál Výtečníci. Moji prvotinu. No a pak byly problémy, kdo to bude režírovat. Tak já jsem projevil drzost, protože jsem měl nějakou průpravu z malých divadel, z kabaretu, tak jsem řekl, že si to zrežíruju sám. Zrežíroval jsem tu hru a tak jsem se stal divadelním režisérem."

Pavel Dostál napsal na patnáct divadelních her. V srpnu 1968 se podílel na protiokupačním vysílání rozhlasu a režim mu další kariéru v divadle znemožnil. Pracoval potom jako topič nebo skladník, k divadlu se vrátil teprve v polovině 80. let. V jednom z posledních rozhovorů v červnu Pavel Dostál řekl, že po příštích volbách s politikou skončí. Vedle zdravotních důvodů ho k tomu přimělo i znechucení z politických poměrů.