Účastníci eurovoleb znají čísla svých kandidátních listin

vlajky1.jpg

Politické strany, hnutí a uskupení, které budou v červnových volbách kandidovat v České republice do Evropského parlamentu, už znají čísla svých kandidátních listin. V úterý je vylosovala Státní volební komise. V osudí bylo 31 subjektů, jejichž kandidátky ministerstvo vnitra v sobotu zaregistrovalo a připustilo k volbám. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Ze dvou skleněných nádob, z nichž v jedné byly názvy kandidujících subjektů a ve druhé čísla, losovali ministr vnitra Stanislav Gross a předseda Státní volební komise Václav Henych. Ten pak oznámil, že z parlamentních stran sociální demokraté půjdou do evropských voleb se čtyřkou, občanští demokraté s číslem šest, komunisté získali číslo 24, lidovci 20 a hlasovací lístky unionistů budou mít v záhlaví číslo 23.

"Bývají někdy i otázky na to, kdo si vylosovat ta 'šťastná' čísla 1, 7, nebo naopak 'nešťastné' 13. Mohu říci, že jedničku si vylosovala koalice Sdružení nezávislých a Evropští demokraté, sedmičku Strana pro otevřenou společnost, a pokud jde o tu třináctku, tak Strana občanů republiky České. Pokud jde o jednotlivé kandidáty, tak jejich jmenný přehled bude v okamžiku, kdy budou vytištěny hlasovací lístky."

Václav Henych zároveň připomněl, že 2. května je poslední termín, kdy obce musejí uzavřít seznamy voličů.

V eurovolbách může v Česku kandidovat každý, kdo naplnil zákonné podmínky. Mezi ně patří občanství České republiky nebo jiného členského státu Evropské unie. Nejpozději 45 dnů před volbami, tedy k úterku, musel být cizinec evidován v centrálním registru obyvatel. To vše, podle mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříkové, splnil i trestně stíhaný, na Bahamách žijící podnikatel Viktor Kožený, který kandiduje do Evropského parlamentu za Občanskou federální demokracii.

"Pan Kožený předložil potvrzení, že je občanem Irské republiky. Předložil ještě další náležitosti, které vyplývají ze zákona, to znamená také prohlášení, že nebude kandidovat v jiné zemi a osvědčení, že nepozbyl způsobilosti a práva voleb do Evropského parlamentu."

Viktoru Koženému se ale vylosované číslo 30 nelíbí, a proto vyjádřil domněnku, že Státní volební komise podváděla, což ministerstvo vnitra rozhodně odmítlo, protože losování probíhalo před televizními kamerami.

Z politických stran, hnutí a uskupení, které půjdou v červnu do eurovoleb, už některé předvolební kampaň zahájily, jiné startují od května. Lidovci například vyrazili do terénu s "putovní pekárnou" a symbolickým koláčem, který má lidem prozradit, kdo se v Evropské unii nejvíc prosadí. Sociální demokraté vycházejí z toho, že jejich kandidáti, kteří budou zvoleni poslanci, se stanou součástí velké evropské sociálnědemokratické rodiny. Jejich Euro-karavana chce postupně navštívit všechny okresy a krajská města. Jednička Sdružení nezávislých a Evropských demokratů má podlé šéfa posledně jmenovaných Jana Kasla znamenat, že Česká republika bude v Evropské unii jedničkou, a proto i oni chtějí být v eurovolbách jedničkou. O tom ale rozhodnou voliči 11. a 12. června.