Unie Svobody zůstane ve vládě

Petr Mareš byl zvolen novým předsedou Unie svobody - DEU, Foto: ČTK

Unie svobody-DEU zůstane i nadále v koaliční vládě se sociálními demokraty a lidovci. Rozhodl o tom ústřední sněm Unie, který o víkendu jednal v Brně. Unie svobody - DEU zvolila i nového předsedu, stal se jím Petr Mareš, který je zároveň místopředsedou koaliční vlády. Jednání sněmu sledoval v Brně Jaromír Marek.

Petr Mareš byl zvolen novým předsedou Unie svobody - DEU,  Foto: ČTK
Zůstat či nezůstat dál v koaliční vládě? To bylo hlavní téma lednového sněmu unionistů. Odpověď na tuto otázku do značné míry předznamenala i výsledek volby nového vedení strany, ve které se střetli Petr Mareš, místopředseda vlády a senátor Jiří Kolář. Mareš navrhoval setrvat ve vládě, Kolář navrhoval vystoupit z koalice. Vítězného Petra Mareše jsem se zeptal, jak přítomné delegáty o nutnosti setrvat v koalici přesvědčil.

"Položil jsem věcnou otázku, je účast ve vládě příležitostí nebo handicapem. A hlasování delegátů ukázalo, že to chápou jako šanci"

Část delegátů ale byla proti. Je tento rozkol uvnitř strany zažehnán?

"Jako vnitrostranický rozpor je to jistě zažehnáno, ale jako názorový proud to bude jistě dál existovat a jsem tomu rád. Bude v US přítomna alternativa. Kdyby nastala situace, že setrvání ve vládě je dál neúnosné, bude zde stále proud, který bude promýšlet takovou alternativu, bude to dobře."

Petr Mareš a Ivan Pilip,  který dostal na sjezdu strany v Brně od Petra Mareše štěně labradora,  Foto: ČTK
Senátora Jiřího Koláře, který nesouhlasil s dalším setrváním Unie ve vládní koalici, sice podpořila více než třetina přítomných delegátů, ovšem většinu nepřesvědčil. Podle Koláře přítomnost v socialistické vládě pravicovou stranu diskredituje v očích jejích voličů.

"Naše naprosto nedůvěryhodná spolupráce s KDU-ČSL a nedůvěryhodná účast ve vládě nás kompromituje. Máme nevýrazné resorty a neumíme ani předložit jasná témata. Část veřejnosti nás chápe tak, že jsme ve vládě trpěni, ale druhá část lidí si myslí, že jsme parta lidí, pro kterou je politika jen výtahem k moci."

S dalším setrváním ve vládě nesouhlasil ani šéf Demokratické unie Ratibor Majzlík. Podle něj však není nevyhnutelné opustit vládu hned.

"První předěl, důvod proč jsme do vlády vstupovali, je vstup ČR do EU. Potom se uvidí. A myslím si, že naše spolupráce s vládou musí být ukončena, když nastane kampaň pro příští volby."

Vedle vnitrostranických záležitostí se sněm zabýval i volbou prezidenta, která proběhne už tento pátek. Zde je postoj Unie jednotný, většina poslanců a senátorů nehodlá podpořit ani jednoho ze dvou kandidátů, tedy ani Václava Klause ani Miloše Zemana. Podle Unie by měl být prezident volen přímou volbou všech občanů.