Úroveň naší životní úrovně

Životní úroveň v Praze převyšuje průměr Evropské unie o 15 procent. Uvádí to statistický úřad Eurostat při hodnocení regionů zemí kandidujících na vstup do unie. Praha jako jediná překročila průměr evropské patnáctky. Na druhém místě v pomyslném žebříčku životní úrovně figuruje slovenská Bratislava, která dosahuje téměř průměru.Další informace má Zdeněk Vališ

V první desítce nejrozvinutějších regionů střední a východní Evropy se umístily ještě další čtyři české regiony. Eurostat ve svých výpočtech vychází z tzv. standardů koupěschopnosti, které odrážejí cenovou a mzdovou hladinu v určitém regionu. Pozoruhodné je, že nejchudší oblastí v Česku jsou podle tohoto klíče střední Čechy, které doplácejí na to, že lidé zdaňují své příjmy a utrácejí peníze hlavně v Praze.

A ještě jedno statistické srovnání. Jak vyplývá z údajů, které zveřejnily statistické úřady Česka a Slovenska, v osmém roce po rozdělení československé federace byla reálná hodnota průměrné měsíční hrubé mzdy českého zaměstnance o třetinu vyšší než průměrný plat na Slovensku. Zatímco průměrný hrubý plat v Česku loni byl 13 tisíc 500 korun, průměr slovenského zaměstnance po započtení kursových rozdílů činil 9 tisíc 150 českých korun.

Největší podnik České republiky Škoda Auto se mohl na pravidelném výročním setkání s novináři opět pochlubit. Hospodářský výsledek po zdanění vzrostl loni oproti předchozímu roku o více než 26 procent. Prodej se zvýšil o 13 procent, přičemž přes 80 procent produkce šlo na export. Roku 2000 dominoval úspěšný náběh výroby modelu Fabia a v závěru roku vozu Fabia Combi, přičemž tato modelová řada představuje objemově hlavní produkt podniku. Vysokému zájmu se stále těší i modelová řada Octavia. Výroba nejlevnějších škodovek, tedy Felicií, bude dokonce prodloužena až do konce června. Mladoboleslavská automobilka ovšem také minulý týden oznámila zdražení Fabií i Octavií. Nejlevnější škodovkou na českém trhu zůstává Škoda Felicia v ceně 225 tisíc korun. Růst cen podle předsedy představenstva Škody Auto Vratislava Kulhánka ovlivnil především pevný kurs koruny. V každém případě platí nadále, že Škoda Auto spolu s celým automobilovým průmyslem je motorem českého průmyslu a přitahuje svým úspěchem do Česka další zahraniční investory.

Vláda schválila první investiční pobídku týkající se tzv. duševního vlastnictví. Jde o investici americké firmy IBM, která během pěti let postaví zákaznické centrum v Brně za 360 miliónů korun a zaměstná přinejmenším 200 českých počítačových odborníků. Další stovky nepřímých pracovních míst vytvoří investice v telekomunikacích, subdodavatelských firmách a domácích službách. Vláda nabídla podle ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra standardní výhody. Nové centrum bude z Brna nonstop udržovat sítě zákazníkům v Evropě, zejména Německu a Británii. Investiční pobídky schválené vládou pro projekt IBM oceňuje jako moudrý krok Vysoké učení technické v Brně. Jeho prorektor Josef Jančář zdůrazňuje, že je potřeba podporovat přísun vyspělých technologií do republiky. A co to bude znamenat pro samotnou brněnskou techniku? Podle ředitele vládní agentury Czechinvest Martina Jahna budou po projektu IBM zpracovány další pilotní projekty pro pobídky pěti významným zahraničním firmám v oblasti tzv. strategických služeb. Martin Jahn rovněž uvedl, že příliv přímých zahraničních investic do České republiky by letos mohl dosáhnout zhruba čtyř miliard dolarů. Zahraniční investice v ČR rostou od roku 1998 a jejich současný objem drží Českou republiku na špičce ve středoevropském regionu. Celkem přiteklo za posledních deset let do Česka zhruba 22 miliard dolarů.

Vzájemné investiční příležitosti, ale také další osud automobilky Daewo Avia v Praze Letňanech byly hlavními tématy jednání premiéra Miloše Zemana během jeho návštěvy v Korejské republice. Ve společném podniku má Daewo přes 50 procent akcií. Daewo Avia je nyní ovlivněna především obtížnou situací v mateřské firmě v Koreji. Jak řekl Miloš Zeman po jednání s představiteli společnosti, situace prý není beznadějná. Rovněž zástupci korejské obdoby české Konsolidační banky ujistili ministra financí Pavla Mertlíka, že restrukturalizace podniků Daewo je pro ně klíčový úkol a že při tom samozřejmě neopomenou sledovat situaci v dceřinných společnostech, včetně Daewo Avia.

A na závěr ještě pohled do kursovního lístku České národní banky na čtvrtek 22. března. Dolar 38 korun, 47 haléřů. Marka 17 korun, 67 haléřů.