ÚS zrušil snížení platů soudců, sklidil za to kritiku prezidenta

Ústavní soud (ÚS) zrušil čtyřprocentní snížení platů soudců. Šlo o protiústavní krok. Rozhodnutí ostře kritizoval prezident Václav Klaus, který již ve středu vyzval zákonodárce k přehodnocení pravomocí Ústavního soudu. Naopak Soudcovská unie i Unie státních zástupců nález vítají. Vláda v rámci úsporných opatření plánovala na příští rok další, tentokrát pětiprocentní snížení platů soudců, nad kterým teď visí otazník. ÚS totiž navázal na své starší nálezy, podle nichž musí být soudcovský příjem stabilní a nesnížitelnou veličinou.

Podle Klause Ústavní soud rozdělil české občany na dvě kategorie - na soudce a ty ostatní. "Nedovedu si dost dobře představit, jak se mohou odvážit něco takového obhajovat," komentoval rozhodnutí soudců. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) Rádiu Česko řekl, že se ÚS postavil do roviny obhájce zájmů soudcovského stavu. Soudci podle něj nevnímají nutnost solidarity s celou zemí. Premiér Petr Nečas (ODS) ČTK řekl, že rozhodnutí Ústavního soudu nezbývá než respektovat. Chápe prý námitku soudců, kteří poukazovali na to, že letos stát nesnižoval mzdy plošně v celém veřejném sektoru. Zároveň ale odmítl případný podobný postup Ústavního soudu v příštím roce, kdy se má objem platů snížit v celé veřejné správě.

Ústavní soud zastává názor, že nedotknutelnost platů soudců je součástí kompenzací za řadu omezení v soukromém a profesním životě. Soudci se nesmějí odborově organizovat, stávkovat ani kolektivně vyjednávat. Kvůli zachování nezávislosti jsou omezeni ve výdělečné činnosti. Nesmějí podnikat, poskytovat právní služby, působit v představenstvech a dozorčích radách. Výjimkou jsou příjmy ze správy vlastního majetku, vědecké, pedagogické a umělecké činnosti.