Ustoupí vesnice dolování uhlí?

0:00
/
0:00

Ustoupí některé vesnice dolování uhlí? Tuhle otázku řeší obyvatelé severočeských obcí. Prvním městem, které se přiklonilo k možnému rozšíření lomů je Jirkov. Proti jsou naopak Horní Jiřetín a Černice.

V Jirkově pracuje v dolech kolem tisícovky obyvatel. V průměru se jim blíží padesátka a tak v rozhodování zřejmě sehrála svoji roli i obava, že by mohli přijít o práci. Ve městě, kde je už teď patnáctiprocentní nezaměstnanost, by to podle starosty Jirkova znamenalo vážný sociální otřes. Překročení limitů těžby by však znamenalo likvidaci obcí Horní Jiřetín a Černice na Mostecku. Zdejší obyvatelé začali vysazovat stromy, které by je měly ochránit před hlukem a prachem z dolu, říká Petr Dvořák ze Strany za záchranu obce.

"Těží se tady od začátku 19. století. Do roku 1950 to byla hlubinná těžba. Od roku 1956 začaly velkolomy a těží se povrchovou těžbou, která je velmi razantní vůči přírodě. Lom je jeden a půl kilometru v tom nejmenším pásu, jinak je třeba pět kilometrů. Ale ta noční těžba nás natolik ohrožuje, že třeba v noci se fakt nedá spát. V okolí Horního Jiřetína se těží ve dne v noci už kolem padesáti let kromě jediného dne v roce, což je svátek horníků, to se netěží."

S tím, ale Mostecká uhelná společnost nesouhlasí. Podle její mluvčí Liběny Novotné se v obci provádějí pravidelná měření. Doly se domluvily na měřeních v místech, které vybrala sama radnice.

"Zašli jsme tak daleko, že jsme do měření zapojili další nezávislou akreditovanou laboratoř a zatím se nepotvrdilo, že by hluková situace byla tak kritická, jak někteří uvádějí."

Stejný názor ale nemá Petr Dvořák.

"Ano, splňují normy, třeba když vane protivítr a hlavně víme moc dobře, není to sice potvrzené, ale když se tady provádějí měření, děje se to samozřejmě v noci, tak ty stroje jsou o hodně tišší a ta šachta celá tolik nejede."

V Horním Jiřetíně a v Černicích proběhlo už kdysi referendum. Drtivá většina voličů tehdy hlasovala proti další těžbě. Podle mluvčí Mostecké uhelné společnosti Liběny Novotné je dnes už ale situace jiná.

"Tehdy lidé hlasovali proti další těžbě, protože neměli žádné informace. My jsme je loni oslovili s nabídkou, dokázali jsme obejít takřka sto procent vlastníků nemovitostí v Horním Jiřetíně a z toho 75 procent bylo ochotno jednat o podmínkách případného přesídlení. Já si myslím, že situace není taková, jak je prezentována některými členy zastupitelstva Horního Jiřetína."

A co říkají v rozhlasové anketě samotní obyvatelé? Změnili názor?

"V žádném případě, protože většina obyvatel Horního Jiřetína s tím nesouhlasí. - Já se taky přidávám. Žiji tu od mládí a nerada bych se někam stěhovala. -Neprodávat a zůstat tady. - My stojíme za obcí, obec za námi."

Jak vše dopadne ukáží další měsíce.