Útok zápalnou lahví ohrozil romskou rodinu v Ostravě

Foto: ČTK

Na dům romské rodiny v ostravské osadě Bedřiška někdo ze soboty na neděli zaútočil zápalnou lahví. Na rozdíl od známého loňského případu v 50 kilometrů vzdáleném Vítkově ale naštěstí nikdo nebyl zraněn.

Útoky zápalnými lahvemi na romská obydlí nejsou v České republice bohužel výjimečné. Agentura ČTK jich od roku 1994 napočítala patnáct. Většinou se naštěstí obešly bez zranění a s poměrně malými hmotnými škodami. Před šestnácti lety v Jablonci nad Nisou ale útok skinheadů zapříčinil těžké popáleniny dvanáctileté dívce a její matce. O čtyři roky později měl podobné následky útok na dům romské rodiny v Krnově na Bruntálsku. Ve Vítkově před jedenácti měsíci při cíleném útoku zápalnými lahvemi požár ublížil třem lidem, včetně dvouleté Natálky, popálené na 80 procentech těla.

Matka ohrožené dívky s vnučkou,  foto: ČTK
Nyní se mohla stát obětí čtrnáctiletá dívka. Ta ale měla štěstí: láhev se nerozbila, pouze se od knotu vzňal koberec. "Hned jsem si vzpomněla, co se stalo s tou malou Natálkou. To by bylo hrozné. Kdyby mi dcera nezachránila život, tak tu nestojím. Může se to stát znovu, nevím... ale proč? Mám strach, cítím se ještě mladá umřít. Nikomu jsem nic neudělala,"říká matka ohrožené dívky Ludmila Podraná.

Nebezpečnost útoku potvrzuje i šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta: "Kdyby vyšel záměr a láhev se v prostoru rozbila, mohla zapálit nejbližší okolí, čímž by způsobila rozsáhlý požár, který by se rychle rozšířil a mohla být způsobena velká škoda na majetku nebo mohla být způsobena i ujma na zdraví lidí, kteří daný prostor obývají."

Foto: ČTK
Ředitel městské policie v Ostravě Tomáš Landsfeld odmítl automaticky předpokládat rasový podtext útoku: "V této chvíli není žádný důvod se domnívat, že tento útok má cokoliv společného s podobnými útoky, které byly zaznamenané z řad extrémistických skupin. V podstatě se tohoto útoku mohl dopustit kdokoliv. Lokalita Bedřiška patří k problémovým lokalitám v Ostravě. Žije zde sociálně vyloučená skupina obyvatel a samozřejmě to nese určité problémy ve vzájemném soužití. Kromě toho přichází v úvahu spousta dalších motivů, které prověřujeme."

Redaktorka Českého rozhlasu Andrea Čánová ale přinesla toto svědectví: "Muž, který nám poskytl svědectví, si přál zůstat v anonymitě, ale jeho totožnost známe. Potvrdil, že přímo tady, v kolonii Bedřiška, ho v minulosti oslovili pravicoví radikálové a zajímali se o to, jaké problémy obnáší soužití s romskými rodinami.“

Domek romské rodiny v ostravské osadě Bedřiška,  foto: ČTK
"Každopádně se ptali, jak to tady chodí, jaká je tady situace a jak se tady žije,"řekl Českého rozhlasu tento muž.

Šéf ostravské policie Landsfeld vzal svědectví na vědomí: "Pro mě je teda tato informace nová v tuto chvíli. My ho budeme kontaktovat a zeptáme se ho na detaily."

Bez ohledu na možné motivy je ale premiér Jan Fischer pobouřen samotným faktem útoku: "Nepřijatelné, otřesné, šílené. Jsem přesvědčen, že to jsou prostě akce, které do normální společnosti nepatří a já jenom pevně věřím, že se podaří tu věc vyšetřit a pachatele najít."