Už podeváté se v Česku v noci otevírají kostely

Foto: Kristýna Maková

Vystoupení gospelové skupiny Kapucíni, dětský program detektiv v kostele, odlévání cínu, speciální jízdu šaliny, procházku po historickém hradišti na Levém Hradci, kde stojí nejstarší křesťanský kostel v Čechách a mnoho dalšího nabízí letošní Noc kostelů, která připadá na pátek 9.června.

Foto: Kristýna Maková
Praha, Brno, Zlín, ale i třeba Andělská Hora na Bruntálsku nebo šumavské Stachy patří k městům a obcím, kde se v pátek otevřou kostely a modlitebny. Podle pátera Michala Němečka se letos přihlásilo téměř 1400 kostelů. Nejde jen o kostely katolické, účastní se i další církve zapojené do ekumenické rady.

"Letos slavíme devátý, respektive osmý ročník noci kostelů. Tento projekt přejímáme z Rakouska. Nejprve jej přejali v Brně a Brno je i koordinátorem pro celou republiku. Teprve posléze se Noc kostelů rozšířila po celé republice. Tedy v Praze jde tedy o osmý ročník."

Letošní Noc kostelů bude mít i svá specifika. V Praze se totiž bude odehrávat i na vodě, na pontonu nedaleko Karlova mostu. Z něj bude možné pozorovat mnoho pražských kostelů a věží a poslechnout si řadu různě zaměřených přednášek a debat. Jedním z diskutujících bude i Peter Morée z katedry církevních dějin Evangelické teologické fakulty UK.

"Letošek je v jednom ohledu specifický, máme výročí německé reformace. Uplynulo už 500 let od událostí, které změnily všechny evropské církve. A právě tomu bych se v té své prezentaci chtěl věnovat."

Na pontonu promluví i třeba Tomáš Halík nebo režisér Jiří Strach.

Vyvíjí se program i návštěvníci

Ponton 'František',  foto: Archiv Magistrátu hl. m. Prahy
Program letošní noci i nocí následujících je vždy velkou otázkou a v průběhu času se vyvíjí. Stejně tak i lidé, kteří se nocí účastní.

"My jsme před lety začínali s tím, že opravdu jen otevíráme kostely. Pak se přidaly alespoň trošku specializované přednášky o tom, co se ve kterém kostele nalézá. Po těch osmi ročnících se už více a více ptáme, jak specifikovat program tak, aby ti, co přicházejí, se dozvěděli nejen o architektuře nebo uměleckých dílech, ale setkali se s fenoménem víry a křesťanství.

Pak se také ukazuje to, že místa, která jsou etablovaná a běžná, ta už řada návštěvníků viděla a začíná se nám projevovat to, že Pražané vezmou auto, vyrazí na venkov a objíždějí kostely, kam by se možná jinak nikdy nepodívali,"říká Michal Němeček.

Program Noci kostelů většinou skončí okolo páteční půlnoci. Nebude tomu ale tak všude. Na některých místech zůstanou chrámy otevřené i v první hodině nového dne.