V České republice jsou zaváděna zpřísněná bezpečnostní opatření

bezpečnostní opatření

V případě vojenských operací na Blízkém východě musí občané počítat se zpřísněním bezpečnostních opatření v České republice. Jak řekl ministr vnitra Stanislav Gross, jeho resort se na tuto možnost připravuje. Výrazně zvýšená opatření by se podle něj týkala nejen policie, ale i hasičů. Jaromír Marek zjišťoval, jak na vývoj situace reaguje česká armáda.

Vojáci jsou už dva týdny ve stavu pohotovosti. Vedle přípravy na případnou účast v odvetných akcích Severoatlantické aliance se zaměřují na ochranu některých strategických objektů.

Armádní představitelé z pochopitelných důvodů nemohou o dislokaci jednotek hovořit. Předseda sněmovního branného a bezpečnostního výboru Petr Nečas nám k tomu pouze uvedl:

"Já mohu pouze říct, že došlo k rozvinutí některých jednotek Armády České republiky, které jsou součásti bezpečnostních opatření plynoucích z ochrany proti možným teroristickým útokům."

Jisté je, že například strakonická protiletecká brigáda je v pohotovosti kvůli nebezpečí případných teroristických útoků na jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín.

Vojáci protiletadlového raketového pluku ze Žatce na Lounsku se zase o víkendu přemístili k vojenskému letišti v Náměšti nad Oslavou, které leží necelých deset kilometrů od jaderné elektrárny Dukovany. Na jeho ploše je několik radarových stanovišť, ze kterých vojáci monitorují vzdušných prostor nad letištěm i jadernou elektrárnou.

Najevo však vychází i řada nedostatků a problémů. Aleš Opata, velitel 43. výsadkového mechanizovaného praporu v Chrudimi, který je součástí čtvrté brigády rychlého nasazení, při pondělní návštěvě předsedy Senátu Petra Pitharta prohlásil, že současné vybavení jeho jednotky padáky považuje za kritické. "Ostatní zabezpečení není na požadované úrovni, ale je dostačující," dodal Opata.

I ministr obrany Jaroslav Tvrdík připustil, že armáda má problémy s vybavením jednotek. Vojenské sklady jsou totiž podle něj plné nedůležitých věcí a na ty potřebné a nutné nezbývá místo:

"Tuto informaci mohu potvrdit. Je to jeden z problémů, které armádu dlouhodobě trápí. Máme movité zásoby zhruba za desítky miliard korun. Problém je v tom, že jsou to zásoby v oblastech, které bohužel nepotřebujeme."

Také poslanec Petr Nečas není se stavem vybavenosti armádních skladů spokojen:

"Jedná se spíše o dlouhodobý problém špatné struktury zásob, to znamená, že my máme obrovské tuny a tuny zásob, které nepotřebujeme. Jenom namátkou bych uvedl například dělostřeleckou munici, která se používala ještě v období druhé světové války nebo bezprostředně po ní, a naopak celou řadu zásob, které bychom potřebovali obnovit. Kvůli nedostatku finančních prostředků nebyly obnoveny ty potřebné zásoby a některé druhy materiálů, které plynou například z nutnosti rozmisťovat naše vojska mimo území České republiky, ty nebyly vůbec nakoupeny."

Přes tyto problémy je česká armáda stále v pohotovostním stupni alfa, což znamená základní stupeň. V pohotovosti jsou rota chemické ochrany a jednotka rychlého nasazení, které by byly schopny nabídnout své síly Severoatlantické alianci do několika hodin.