V Česku odstartovala sezóna hudebních festivalů

Votvírák 2014, foto: YouTube

V České republice odstartovala sezóna hudebních festivalů. Mezi ty nejznámější patří Rock for People, Colours of Ostrava, České hrady, Sázavafest nebo Votvírák. A právě Votvírák proběhl před 14 dny v Milovicích u Lysé nad Labem. Jak už napovídá jeho název, právě on otevírá sezónu desítek festivalů.

Imodium,  foto: Jan Nožička / Facebook kapely
Na Votvíráku zahrály české a slovenské multižánrové kapely. Na vojenském letišti jste mohli slyšet nejpopulárnější kapely nebo využít pouťové atrakce či jiných zábavných zón. Votvírák se koná každoročně od roku 2008 vždy v červnu.

Letošní Votvírák zahájila kapela Imodium. Česká hudební kapela, která byla založena v roce 1999. Imodium se účastní mnoha českých festivalů jako je Votvírák, Rock for People nebo Trutnov Open Air Music Festival. Skupina získala mnoho hudebních ocenění, jako jsou Objev roku nebo Videoklip roku. Jako jediná kapela pořádá v České republice tzv. bytové turné. To znamená, že se s kapelou můžete domluvit na vystoupení u vás na "bytě". Jejich poslední album Valerie bylo vydané roku 2013.

Macháček bavil publikum

Foto: Universal Music
Na festivalu Votvírák zazářila i skupina Mandrage. Pop-rocková kapela Mandrage byla založena v roce 2001, ale až v roce 2009 se proslavila singlem Hledá se žena. Mandrage získala značné množství prestižních ocenění, jako je cena Anděla nebo Žebřík. Na podzim představí své nové album. Videoklip režíruje Tomáš Kasal, kterého si kapela Mandrage oblíbila už při spolupráci na klipech k písním Na Dlani, Siluety nebo Tanči, dokud můžeš. Na festivalu Votvírák jsme rozhodně nemohli přeslechnout píseň Šrouby a matice.

Foto: Supraphon
Populární český herec Jiří Macháček je hlavní tváří skupiny Mig 21. Kapela poprvé zazářila roku 1998 a své první album Snadné je žít vydala v roce 2001. Rocková kapela na festivalu představila své tradiční hity, ale i novinky z alba nazvaného Album, které vzniklo minulý rok. Zpěvák Macháček nevynechal na festivalu Votvírák své showmanské vystoupení, kterým bavil celé publikum.

Na festivalu nechybělo ani zastoupení žánru heavy metal. Lucie Bílá zazpívala společně se skupinou Arakain. Ta se zrodila roku 1982 a byla ovlivněna novou vlnou britského heavy metalu. O dva roky později s nimi na turné vystupovala zpěvačka Lucie Bílá. Tahle sestava vystoupila i v Milovicích.

Peter Hrivňák v extravagantních přestrojeních

Horkýže Slíže,  foto: Filip Štancl
Na festivalu vystupují i slovenské kapely. Jednou z nich byla kapela Horkýže Slíže. Punková hudební kapela z Nitry byla založena roku 1992. Horkýže Slíže vydali již 14 alb a jejich poslední bylo vydané roku 2012. Kapela je známá svými slangovými texty a extravagantními přestrojeními zpěváka Petera Hrivňáka na festivalech.

Již tradičně na Votvíráku vystoupila skupina UDG z Ústí nad Labem. Kapela byla založena roku 1998 a v roce 2004 zvítězila v soutěži Coca Cola Popstar nebo získala ocenění v cenách Žebřík. Šestičlenná kapela navštěvuje významné české festivaly a koncertuje i mimo festivalovou sezónu. UDG začínají vytvářet novou desku a na letošních turné připravují společné vystoupení s Xindlem X. Velký dav fanoušků ani letos nedokázali na Votvíráku odolat jejich nejznámější písni Kurtyzána.

Nechyběla ani zpěvačka Ewa Farná. V roce 2006 prorazila se singlem Měls mě vůbec rád, díky kterému získala i ocenění Objev roku v anketě Český Slavík Mattoni. Tato mladá zpěvačka si již i vyzkoušela, jaké to je být v porotě reality show Superstar.