V Chicagu se uskutečnil již 76. ročník Moravského dne

76. Moravský den v Chicagu

20. září 2015 se v Chicagu uskutečnil 76. ročník Moravského dne. V předvečer se konala tradiční taneční zábava. Všichni, kteří se podíleli na jeho organizaci a zasloužili se tak o pokračování této výjimečné tradice, si zaslouží velké poděkování.

Jim Durkin, předseda republikánské frakce v Illinoiském zákonodárném shromáždění v úvodu Moravského dne přečetl zdravici guvernéra Illinois Bruce Raunera, který pro letošní rok opět vyhlásil 20. září Moravským dnem v tomto americkém státě.

Řada účastníků přicestovala i ze vzdálených oblastí USA. Byly mezi nimi také vítězky soutěží českých a slovenských miss několika amerických států, včetně celonárodní miss Meagan Kurmel. Jedním z hostů Moravského dne byl i Adam Plachetka, světová operní hvězda z ČR, který v Chicagské lyrické opeře uvede novou sezónu v roli Figara ve Figarově statbě.

Generální konzul ČR v Chicagu Bořek Lizec ve svém projevu vyjádřil poděkování Ústředně moravských spolků za podporu České republiky. Poděkoval také vyučujícím ve škole a školce Ústředny, jejíž úroveň ocenili v loňském roce i členové Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu České republiky.

Moravských dnů se tradičně účastní dechové kapely z Moravy. Ani letošní rok nebyl výjimkou. O hudební doprovod se tentokrát postarala Olga Baričičová a Lukáš Prajka Band.

76. Moravský den v Chicagu: Adam Plachetka,  Meagan Kurmel,  Kateřina Lizcová Kulhánková,  Bořek Lizec | foto: Generální konzulát ČR v Chicagu,  Misa Polashek

Stejně jako v posledních letech podpořila Vláda České republiky Moravský den z programu na podporu projektů krajanských komunit v zahraničí.

klíčové slovo:
spustit audio