V Jeruzalémě zemřel jeden z nejčtenějších českých spisovatelů Viktor Fischl

Viktor Fischl, foto: ČTK

Ve věku 94 let zemřel v Jeruzalémě izraelský diplomat a český spisovatel Viktor Fischl. Bez bližšího určení data a příčin jeho úmrtí o tom informovala agentura APA. Přestože se Fischlovy knihy začaly v Česku vydávat až po roce 1989, patřil k nejoblíbenějším a nejčtenějším autorům. Získal i několik významných ocenění, v r. 2004 to byla Cena Jaroslava Seiferta, kterou mu za celoživotní dílo udělila Nadace Charty 77.

Viktor Fischl,  foto: ČTK
Viktor Fischl tehdy pro Radio Praha zavzpomínal i na své setkání se Seifertem:

"Já jsem mu posílal svoje verše a on je uveřejnil. Potom mne pozval do redakce a mluvili jsme spolu o české poezii. To nás vázalo. A tak to celkem mezi námi klaplo. On nebyl zvláštní /teoretik/, že by chtěl teoretizovat o literatuře. On to psal, on to dělal, on to žil, ale se mnou mu nějak napadaly věci vlastně teoretické."

Viktor Fischl se narodil v r. 1912 ve smíšené česko - židovské rodině. Vystudoval práva, za 2. světové války však emigroval do Londýna a stal se tam tajemníkem Jana Masaryka. Později napsal knihu Hovory s Janem Masarykem. Po válce se krátce vrátil do Československa, v r. 1948 však emigroval podruhé, tentokrát do Izraele. Přijal zde jméno Avigdor Dagan a až do roku 1977 působil jako izraelský diplomat například v Japonsku, Polsku nebo Rakousku. Československo znovu navštívil až po r. 1989. Fischl se od mládí věnoval literatuře, psal poezii i prózu, a jeho knihy jako Pátá čtvrť, Dvorní šašci nebo Jeruzalémské povídky patří mezi českými čtenáři k nejoblíbenějším. Potvrzuje to i Libuše Hříbalová z Městské knihovny v Praze:

"Městská knihovna v Praze má celkem šedesát jedna titulů od Viktora Fischla. Například poetický příběh z pražského Židovského města Pátá čtvrť. Ovšem nejvíc výpůjček má kniha, která je souborem tří povídek ve formě bajek s názvem Skorobajky."

Spisy Viktora Fischla vydalo nakladatelství Garamond. Podle jeho ředitele Petra Himmela se zde soustředili hlavně na tituly, které v Česku dosud nevyšly:

"První knihou byla Trojpovídka o dluzích, kterou napsal Viktor Fischl společně se svým bratrem Pavlem. Následovalo dalších osm knih. Poslední vyšla letos zjara a byla to Ulice zvaná Mamila. To byla myslím poslední kniha, na které pan Fischl pracoval. Byla to kniha, kterou přeložil on sám z hebrejštiny do češtiny."

A čím knihy Viktora Fischla tolik oslovují čtenáře? Na to se pokusila odpovědět Milena Šotolová, která je má ve své knihovně všechny:

"On ty hrůzy, které se prožívaly za války v koncentračních táborech, nepopisuje jako horror. Je v tom vždycky velká laskavost a je to nesmírně poetické. Tím to má na mne hroznější dopad. Ta ohromná lidskost, která v tom je."