V Kladrubech zkouší přístroj, který vozíčkářům umožní chodit

Foto: ČTK/Ekso

Rehabilitační ústav Kladruby na Benešovsku zkouší přístroj, který lidem upoutaným po úrazu na invalidní vozík umožní vstát a chodit. Zařízení původně určené pro vojenské účely má sloužit k rehabilitaci pacientů s poraněním míchy. V Evropě jsou zatím pouze tři takové výrobky, uvedl v rozhovoru pro Radio Praha ředitel rehabilitačního ústavu Kladruby Josef Hendrych.

Zařízení původně určené pro vojenské účely má sloužit k rehabilitaci pacientů s poraněním míchy,  foto: ČTK/Ekso
"Jedná se o robotický exoskelet, který pochází z Ameriky. V současné době jsou v Evropě tři kusy. Co si od toho slibujeme? Pacient se především dostane do vertikální polohy. První zkušenosti jsou fantastické. Pacienti se poprvé po dlouhé době mohou přímo podívat protějšímu člověku do očí. Získávají ohromný pocit optimismu a bojové nálady do další rehabilitace. Je to první krok k tomu, aby se pracovalo na verzi pro pacienty. S tou by se mělo vyjít začátkem roku 2014. Přístroj by už byl určen do osobního užívání pacientů."

Jak robotický oblek vypadá, jak je těžký?

"Oblek váží asi 25 kilogramů, ale není to o tom, že by ho člověk nesl, je samonosný. Člověk žádným způsobem tu váhu nepociťuje."

Jak se do něj lidé dostanou?

"Musí proběhnout změření pacienta, nastavení různých délek končetin. Zpočátku ho pacient není schopný sám ovládat. První kroky vede fyzioterapeut a pomáhá s ovládáním takového jakoby počítače regulovat rychlost kroků."

Po jakých úrazech je přístroj určen? Je i pro lidi, kteří mají třeba přerušenou míchu a prognóza není dobrá?

"Je třeba, aby byly dobře funkční ruce, protože se to v prvopočátku opírá o berle."

V Evropě jsou pouze tři přístroje, dostanou se do Česka nějaké další?

"Je to přístroj, který má perspektivu, bude rozhodně žádán ze strany pacientů a pro rehabilitační pracovníky je to ohromná pomůcka. Člověk si chůzí posiluje celý skelet, v těle začnou probíhat jiné standardní procesy, než když trvale sedí na vozíku."

Zmínil jste se, že zkouška dopadla nad očekávání dobře, můžete prozradit, kdo z pacientů měl oblek na sobě? Byl to muž nebo žena? Starý či mladý?

"První figurant byl mladý muž. Druhá měla nastoupit dáma, ale byly tam nějaké zdravotní problémy. Zatím to bylo zkoušeno na třech pacientech. Během našeho Spinálního kladrubského dne se bude zkoušet na dalších pacientech a budou to předvádět i všem účastníkům této konference."