V krajských volbách zřejmě zvítězí ODS

Mirek Topolánek (ODS), foto: ČTK

Koncem tohoto týdne proběhne v České republice první kolo senátních voleb a volby do krajských zastupitelstev. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění v krajských volbách zřejmě zvítězí Občanská demokratická strana. Vyslovila se pro ni třetina voličů, k volbám by přitom přišlo téměř šedesát procent lidí. S komentátory Bohumilem Doležalem a Ondřejem Neffem o volebních preferencích v krajských volbách hovořila Milena Štráfeldová:

Mirek Topolánek  (ODS),  foto: ČTK
Krajské volby proběhnou tento pátek a v sobotu ve třinácti z celkem čtrnácti krajů České republiky. Pouze v Praze budou voliči nové krajské zastupitelstvo vybírat až za dva roky, při komunálních volbách. S výjimkou Vysočiny, kde volby zřejmě vyhrají komunisté, budou mít všechny ostatní kraje v čele hejtmana z Občanské demokratické strany. Podle komentátora Ondřeje Neffa se ovšem jedná jen o výsledky předběžného šetření:

"I kdyby to tak skutečně dopadlo, tak to svědčí o silné pozici Občanské demokratické strany, která vyplývá z jejího aktuálního postavení v samosprávě na krajské úrovni. Svědčilo by to o tom, že si tam asi nepočíná tak špatně, jak by se zdálo z různých komentářů a různých emotivně laděných reakcí, a že ta praktická politika na krajské a ještě nižší úrovni vede k menšímu rozladění obyvatelstva, než by někdo čekal."

Podle politologa Bohumila Doležala výsledky šetření CVVM vyvracejí dohady o poklesu voličských preferencí ODS z poslední doby.

Stanislav Gross,  foto: ČTK
"Opozice vlastně získá ještě větší sílu, nežli měla předtím. Rozhodující ovšem nebude to, jestli ODS vyhraje, to se zdá být zjevné, ale to, jak dopadne sociální demokracie."

Ta by podle šetření Centra pro výzkum veřejného mínění měla získat zhruba čtvrtinu hlasů v krajských volbách. Oba komentátoři se shodují v tom, že v těchto volbách voliči vystavují sociální demokracii účet za dosavadní vládnutí.

"Lidé v uvozovkách trestají vládu za to, že vládne. V polovině jejího volebního období, neboť my máme do parlamentních voleb dva roky, kulminuje jakási netrpělivost občanů,"

říká Ondřej Neff. Vítězství ODS v krajských volbách může být i předzvěstí toho, jak dopadnou volby do Poslanecké sněmovny v roce 2006. Tento signál se ale podle Bohumila Doležala nesmí přeceňovat.

"Druhá věc je, jestli se v tom našem podivném politickém systému podaří vytvořit přesvědčivou většinu. I kdyby ODS zvítězila, ale nebyla schopna udělat většinovou vládu s lidovci, a kdyby naopak ČSSD byla o něco silnější než komunisté a mohla s nimi udělat jakousi tichou nebo i hlasitou alianci, kde by hrála hlavní housle, tak by se vyvinula velmi nebezpečná situace. A to i přes výrazné vítězství ODS."