Politický slalom po sjezdu ČSSD

Nově zvolený předseda ČSSD Stanislav Gross, foto: ČTK
0:00
/
0:00

V Česku začal politicky velmi horký týden, který by měl rozhodnout o vyhlídkách premiéra a nově zvoleného předsedy ČSSD Stanislava Grosse na překonání koaliční krize a zachování většinové vlády. Karty byly rozdány, teď jen záleží na tom, jakou jednotliví hráči vynesou a s jakými trumfy budou hrát. První reakce na výsledky sjezdu ČSSD shrnul Josef Kubeczka.

Nově zvolený předseda ČSSD Stanislav Gross,  foto: ČTK
Kdybychom vycházeli z posledních průzkumů nálad mezi obyvateli České republiky, museli bychom konstatovat, že pro značnou jejich část jsou karty, s nimiž hlavní aktéři hrají, značené, tedy falešné. Pro mnohé odborníky je zvolení Stanislava Grosse předsedou České strany sociálně demokratické po tom, co předvedl v minulých týdnech, krátkozraké. Soudí totiž, že za těchto okolností by bylo normální předsedu ČSSD a premiéra vyměnit. Na druhou stranu si ale uvědomují, že to pro vládnoucí politickou stranu nebude jednoduché.

Sám Stanislav Gross chce především jednat o udržení současné vládní koalice. V pondělní televizní debatě ale připustil, že sociální demokraté vidí i jako poslední možnost jednání o zkrácení mandátu Poslanecké sněmovny. To ovšem za předpokladu, že s takovým návrhem přijde někdo jiný.

"Já netvrdím, že o tom budeme jednat my aktivně, ale když nás někdo požádá o jednání, tak ho neodmítneme. To ale neznamená, že se dohodneme. Předpokládám, že kolegové z KDU-ČSL o tom budou chtít hovořit, tak že my se tomu vyhýbat nebudeme. Spíše ale musí říct, co chtějí udělat, protože míček je evidentně na jejich straně hřiště."

Lidovecký šéf Miroslav Kalousek sdělil, že budou jednat o změnách koaliční smlouvy, které by mohly krizi ukončit.

"Na našich postojích se nic nemění. Pokud se nám nepodaří takové změny dojednat, svolám mimořádnou konferenci KDU-ČSL, která rozhodne o definitivním postupu."

Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross  (vlevo) s předsedou opoziční ODS Mirkem Topolánkem,  foto: ČTK
Tím definitivním postupem by mohlo být vystoupení lidovců z vládní koalice, protože, jak zdůraznil Miroslav Kalousek, do nekonečna jednat nelze.

Úterní jednání špiček vládní koalice řešení krize nepřineslo. Lidovci proto oznámili, že o dalším setrvání ve svazku se sociálními demokraty a unionisty rozhodnou na středeční celostátní konferenci.

K odchodu z vlády vyzval v lidovce v pondělí předseda opoziční Občanské demokratické strany Mirek Topolánek. Řekl, že dřívější postoje lidovce přímo nutí, aby takový krok udělali. Nefunkčnost současné koaliční vlády je podle Mirka Topolánka dlouhodobým jevem.

"Všechny ty problémy kolem Stanislava Grosse byly pouze akcelerátorem nebo nějakým vnějším projevem permanentní krize vlády a já si nemyslím, že ta vláda bez nějakého dalšího mandátu může vládnout dál. KDU-ČSL signalizovala, že chce změnu na postu premiéra. Zašla podle mého názoru tak daleko, že bude složitě z této pozice couvat. Já jsem na to velmi zvědavý."

V každém případě chce ODS vyvolat v Poslanecké sněmovně hlasování o vyjádření nedůvěry koaliční vládě.

Odborníci sledující vývoj na české politické scéně se vesměs shodují v názoru, že pro vládnoucí sociální demokracii není situace jednoduchá. Soudí, že strana je tak jako tak v pasti a nemůže udělat nic, co by ji zachránilo. Politoložka Vladimíra Dvořáková s tímto názorem souhlasí, nicméně naděje na záchranu podle ní stále ještě existuje.

"Ta situace je nesporně složitá. Rozhodování o tom, jestli ponechat Stanislava Grosse ve funkci premiéra nebylo pro mnohé sociální demokraty skutečně jednoduché. Vlastně není úplně jasné, z kým půjdou do dalších voleb, jestli by je do nich měl vést Stanislav Gross. Bylo by to pravděpodobně dosti kontraproduktivní, byť můžeme počítat s tím, že paměť lidu je krátká, že během roku by se atmosféra mohla částečně změnit."