V New Yorku začala výstava Loos in Pilsen. Vzdává hold Loosovu dílu v Plzni

Zdroj: České centrum New York

V galerii Českého centra New York bude je k vidění multimediální výstava Loos in Pilsen. Je věnovaná dílu a působení světově proslulého architekta Adolfa Loose v Plzni.

Adolf Loos,  zdroj: Wikimedia Commons,  CC0

Výstava putuje po světě a úspěšně se už představila v Tel Avivu. Newyorská vernisáž v Bohemian National Hall byla kvůli pandemii on-line.

Expozice se letos přesune ještě do Paříže, Tokia, Bruselu, Berlína, Mnichova a Vídně. Jejím autorem je Petr Domanický, kurátor sbírky architektury, který se tématem Adolfa Loose dlouhodobě zabývá.

"USA Loose významně ovlivnily. Pobýval zde tři roky (1893 až 1896) a živil se převážně manuální prací. Studoval styl Louise Sullivana, významného představitele chicagské školy. Jeho nejvýznamnějším počinem na americkém kontinentu je neúspěšný návrh projektu Chigaco Tribune," řekl šéf Českého centra New York Miroslav Konvalina.

Loosův návrh, připomínající dórský sloup, inspiroval postmodernisty užitím historických motivů. Když se vrátil z USA, používal Loos ve své tvorbě některé prvky amerických domů, jako je obytná 'hala' s odpočinkovým koutem, krbem a trámovým stropem.

Součástí výstavy bude koncert z Loosova interiéru

Byt rodiny Voglových na Klatovské ulici v Plzni,  foto: Anaj7,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

České centrum chystá k výstavě doprovodný program Například v pátek 26. února to bude přenos koncertu z jednoho z plzeňských Loosových interiérů, konkrétně z bytu rodiny Voglových na Klatovské ulici, kde zahraje místní Pilsner Jazz Band a do Ameriky pozdraví představitelé města, kraje i Západočeské galerie, řekla mluvčí galerie Gabriela Darebná.

Hlavní akcí bude česko-rakousko-americká odborná on-line konference Loos: Hledání prostoru moderního života. Na americké straně projekt podporují české zastupitelské úřady v New Yorku, Washingtonu a Chicagu, agentura CzechTourism, Austrian Cultural Forum New York a řada osobností z akademické sféry a architektury.

Semlerova rezidence v Plzni,  foto: Monika Červená,  archiv ČRo

Podle ředitele Západočeské galerie Romana Musila patří Plzeň společně s Vídní mezi města s největším počtem Loosových interiérových realizací a jednu z nich, takzvanou Semlerovu rezidenci, galerie spravuje.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio