V Prachaticích začínají Dny evropského dědictví

Téměř padesát zemí Evropy se každoročně v polovině září účastní Dnů evropského dědictví. Dny probíhají pod záštitou Rady Evropy a lidé se během nich mají možnost seznámit s kulturním a historickým dědictvím své země, péčí o památky i kulturami jiných etnik. O letošním ročníku, který začíná právě tento pátek, má více informací Milena Štráfeldová:

Dny evropského dědictví jsou jednou z nejvýznamnějších kulturních a poznávacích akcí, která v integrující se Evropě probíhá. Pořadatelem Dnů v České republice je už tradičně Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Jeho předseda Pavel Sedláček, současný místostarosta Kroměříže, připomněl, že Česko se do pořádání Dnů zapojilo už v roce 1991:

"Za těch třináct let se v České republice udělal obrovský kus práce na obnově, rekonstrukci, zachování a oživení všech druhů památek a právě Dny evropského dědictví jsou možností prezentovat veřejnosti i takové mimořádné záležitosti, které běžně zpřístupnit nelze."

V České republice, kde Dny proběhnou 13. a 14. září, bude otevřeno téměř tisíc památek ve více než třech stovkách obcí. Tématem letošního ročníku jsou technické památky a jejich obnova i využití. V mnoha případech jsou Dny evropského dědictví jedinou příležitostí v roce, kdy lze mnohé z těchto památek navštívit. Vstup do většiny objektů bude navíc zdarma. Letošní zahájení proběhne v jihočeských Prachaticích, které byly v loňském roce postiženy záplavami. Podle svého starosty Jana Bauera se ale město má čím pochlubit:

"Rok 2003 je pro město Prachatice mimořádně úspěšný z hlediska péče o památky, protože mimo toho obrovsky cenného titulu Historické město roku 2002 v rámci České republiky jsme i hostitelské město Národního zahájení. Do samotného města Prachatice, hlavně do historického centra, šly stamiliony korun."

Aktuální seznam všech památek, které budou zpřístupněny během Dnů evropského dědictví, i program stovek doprovodných akcí je také vystaven na internetu. On-line katalog české části Dnů má adresu: www.ehd.cz.