V září se v Česku otevírají jindy nepřístupné památky

Státní zámek Konopiště
0:00
/
0:00

Milovníci historie se mohou těšit na opravdu výjimečné zážitky. Během Dnů evropského dědictví se totiž během září po celých Čechách, Moravě a Slezsku otevřou četné památky, které jsou jinak pro veřejnost nepřístupné. Česká republika byla navíc letos jako první postkomunistická země Radou Evropy vybrána k tomu, aby zde proběhlo celoevropské zahájení Dnů. Na podrobnosti letošního, již patnáctého ročníku Dnů evropského dědictví se Milena Štráfeldová zeptala předsedy Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Petra Sedláčka:

Státní zámek Konopiště
"Je třeba říct, že letošní ročník je pro nás velice výjimečný, protože jsme se stali pořadateli evropského zahájení Dnů evropského dědictví. To probíhá v sobotu a v rámci programu pro zahraniční návštěvníky je zavezeme na naše Národní zahájení do Chrudimi. Jsme velice rádi, že se nám to podařilo získat a považujeme to za velice prestižní záležitost."

Co všechno se v Chrudimi chystá?

"V Chrudimi se chystají velké městské slavnosti, protože Chrudim oslavuje významné výročí své existence. K tomu také směřuje mnoho jejích letošních aktivit. Díky tomu jsme také do Chrudimi pořádání Národního zahájení schválili. Bude to velká slavnost a myslím si, že to bude zajímavé. Určitě se na to těšíme."

Bečov nad Teplou,  foto: Barbora Kmentová
Kolik památek bude veřejnosti během Dnů evropského dědictví přístupno?

"To číslo pořád ještě není definitivní, protože na našem on-line katalogu na webových stránkách Dnů se stále doplňují památky, pokud se přihlásí. V tomto okamžiku je přihlášeno více než tisíc padesát památek."

V minulosti byly jako hlavní téma Dnů například technické památky nebo památky spojené s hudbou. Je i letošní ročník nějak profilován?

"Letošní ročník má podtéma nový život v památkách. Chceme se zaměřit na to, abychom ukázali, že nejde jenom o to památku zachránit, restaurovat ji, je ale také třeba, aby památka žila i v moderní době. Pokud nebude žít aktivně, bude znovu chátrat. Tento problém vlastně znamená začarovaný kruh. Je také reálně, že pokud památka bude mít aktivní využití, tak si může z běžného provozu na svoji údržbu sama vydělat."

Mohl byste na závěr vypíchnout některé zajímavosti, zdůraznit, kam by návštěvníci Dnů mohli zavítat?

Boquoyský palác v Praze,  foto: Kenyh Cevarom,  CC BY-SA 3.0 Unported
"To je strašně složité, nerad bych někoho jmenoval a na spousty jiných bych přitom zapomněl. Jednu památku si ale přece jenom troufnu říct. Je to Boquoyský palác v Praze, kde sídlí velvyslanectví Francie. Je to symbolické právě proto, že v roce 1984 tato akce ve Francii začala."

V celé Evropě bude během Dnů evropského dědictví otevřeno na 40 tisíc památek. V samotném Česku se do letošního ročníku zapojuje více ne tři sta obcí a přes tisíc památek. Podrobný seznam najdete na adrese www.ehd.cz.