V Praze probíhá adventní přehlídka lidových řemesel

Jak se maluje na sklo, vyrábějí vánoční ozdoby nebo zdobí lidové pečivo, si mohli tuto sobotu prohlédnout návštěvníci pražského Musaionu. Národopisné oddělení Národního muzea tu uspořádalo už tradiční adventní setkání Před Vánoci dlouhé noci. Na diváky čekalo i několik vystoupení folklorních souborů a lidová jesličková hra. V Musaionu natáčela Milena Štráfeldová:

Na rozdíl od dnešních hektických nákupů vánočních dárků byl Advent v lidovém prostředí dobou ztišení a očekávání narození Krista. Hlavní hospodářské práce už skončily a ve staveních tak byl čas na přípravu vánočních svátků. A právě s ukázkami práce lidových řezbářů, kteří chystali další figurky do betlémů, nebo s paličkováním ozdob na vánoční stromeček se na celodenní přehlídce lidových řemesel setkali všichni, kdo před druhou adventní neděli zavítali do muzea v Letohrádku Kinských. Zahrála jim k tomu dudácká muzika ze Strakonic a zazpívaly ženy z tamního Pracheňského souboru:

K tradicím českých Vánoc po staletí patřily i tzv. jesličkové hry. Už za středověku se hrávaly v kostelích i v ulicích měst. Ve zlidovělé podobě se pak uchovaly na českém venkově. Ukázku takové typické vánoční hry předvedlo pražské divadlo Apropo:

Předvádění tradičních rukodělných technik s vánoční tematikou potrvá v Musaionu ještě celý týden. Pod vedením mistrů lidových řemesel si tu budou moci vánoční dárky v lidovém duchu vyrobit i děti.