V Praze se otevírá unikátní přírodní pohřebiště bez náhrobků

Foto: Barbara Sendeová

Urny z recyklovaného papíru uložené pod památečními stromy, žádné náhrobky pouze dřevěné cedulky, žádné umělé květiny, takový je nový způsob pohřbívání v Lese vzpomínek. Jedná se o unikátní přírodní pohřebiště.

Les vzpomínek na hřbitově v pražských Ďáblicích,  foto: Barbara Sendeová
S nápadem přišel ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený před dvěma lety a přizval ke spolupráci na projektu dvě členky z organizace Ke kořenům. Slavnostní otevření Lesa vzpomínek proběhlo 2. června. Symbolicky tu byly zasazeny dva stromy.

Na projektu pracovaly Blanka Dobešová a Monika Suchánská z organizace Ke kořenům. Čím se Les vzpomínek odlišuje od jiných hřbitovů, na to jsme se zeptali jedné z tvůrkyň Blanky Dobešové.

"Popel zemřelých se zde ukládá ke kořenům památečních stromů. Nejsou zde žádné náhrobky pouze dřevěné cedulky se jmény zemřelých. Květiny musí být bez stuh a obalů, je zakázáno nosit umělé. Pro zapalování svíček je speciální místo pískovcová skořápka. Na vodní hladinu mohou pozůstalí pokládat plovoucí svíčky, ať už během obřadu nebo dodatečném vzpomínání."

Foto: Barbara Sendeová
Kým se tvůrci tohoto projektu nechali inspirovat?

"Inspiraci jsme čerpali z anglických a německých přírodních hřbitovů. Hřbitovy v těchto zemích vznikají již od 90. let 20. století."

Les vzpomínek je v Česku unikátní

Tento typ pohřbívání je pro naši zemi něco nového. Lesní hřbitovy už sice existují, ale tam jsou náhrobky. Les vzpomínek však nemá v Česku obdoby, ale v cizině prý existuje poměrně často. Bude tedy poslední rozloučení probíhat také atypicky?

Foto: Barbara Sendeová
"Poslední rozloučení probíhá pod korunami stromů. Má různé podoby. Jedna z nich je klasická, ta je s knězem či obřadníkem. Druhou podobu vytváří pozůstalí podle svých přání a potřeb."

Hlavním cílem projektu je používat vše ekologické, neznečišťovat přírodu. Z jakého materiálu jsou urny a cedulky?

"Urny jsou z papírmaše, což je recyklovaný papír. Vždy jsou originálně vyráběné umělcem. Památeční cedulky jsou vyráběny z recyklovatelných palet z cedrového dřeva," dodala Blanka Dobešová.

Památeční strom si mohou lidé vybrat i během života

Martin Červený připomněl, jak velký je prostor pro pohřbívání v Lese vzpomínek.

"Les, který nyní funguje, má 2 hektary. Do budoucna je možné přidávat další parcely. Například louky, na kterých bychom chtěli umožnit pohřbívání nezpopelněných ostatků pomocí rakve do země."

Svůj památeční strom, pod kterým budou chtít být zájemci pohřbeni, si lze vybrat již během svého života. Proto jsou zavedeny pravidelné sobotní prohlídky. Jsou již nějací zájemci pro tento nový způsob pohřbívání?

Foto: Barbara Sendeová
"Máme šest stromů zarezervovaných a je již objednané uložení uren. Troufám si říci, že zájem bude velký," dodal Martin Červený. Hřbitovní správa podle něj doufá, že hřbitov zaujme i lidi, kteří dosud měli urnu doma nebo popel rozsypali v přírodě.