V Praze vznikl první městský holubník. Má regulovat populaci holubů

Holub pobývající na balkóně či parapetech dokáže udělat pěkný nepořádek. V Praze proto vznikl na Mariánském náměstí holubník, kam se vejde asi 150 holubů.

Foto: fotostart,  Pixabay,  Pixabay License

Hlavní město jim chce nabídnout místo k hnízdění, aby neměli důvod být tam, kde jsou nežádoucí. Navíc se bude jejich počet regulovat tak, že se jim část vajec odebere a nahradí se za umělá.

Řešení regulace holubů hledá řada měst

Interiér holubníku | Foto: Magistrát hlavního města Prahy

Někteří lidé vnímají holuby jako živý prvek, který je s městem úzce spjatý, jiní je naopak mají za zdroj problémů, který způsobuje znečištění fasád domů nebo přenos nemocí.

Řada měst proto hledá schůdná řešení, jak efektivně regulovat hejna holubů. Velmi účinným a zároveň šetrným způsobem je právě budování městských holubníků, kam se hejna stahují, lze odebírat vejce i kontrolovat zdravotní stav.

Odstřel nemá na počet holubů vliv

Interiér holubníku na Mariánském náměstí v Praze | Foto: Magistrát hlavního města Prahy

Právě v budově na Mariánském náměstí se holubi shlukovali a tak se dá předpokládat, že se tu uhnízdí. V půdní vestavbě jsou boxy určené k zahnízdění, sedáky, krmítka i zásobníky na vodu.

Městské holubníky fungují již mnoho let například v Německu, Rakousku či Nizozemí. Podle odborníků nemá odstřel holubů žádný vliv na jejich počet. Naopak mají víc potravy a snáší tak víc vajec.

Holubi stojí mezi domácími a volně žijícími živočichy. Pochází z původního druhu holuba skalního, který byl člověkem domestikován. Stal se potravou, přenášel poštu a později opět zdivočel. Následně se křížil s chovnými druhy. Díky tomu je na člověku závislý a není schopen si v zimním období sehnat dostatek přirozené potravy.

16
50.087089542681
14.417624255687
default
50.087089542681
14.417624255687
klíčové slovo: