V pražské Paegas Areně proběhla dobročinná show finských a českých nejen hokejových osobností

Hokej trochu jinak, přesně podle slibovaného reklamního sloganu, nabídli v sobotu večer téměř osmi tisícům divákům v pražské Paegas Areně nejen přední čeští a finští hokejisté současnosti a minulosti, ale i umělci obou zemí. Podrobnosti má Kateřina Brezovská.

Celou exhibici, kterou zorganizovala finská strana a jejíž výtěžek byl určen na charitativní účely, provázely netradiční prvky na ledě. Od začátku se mezi hráči proplétal "číšník" s občerstvením, některé hokejisty chvílemi zastoupili borci přestrojení za vepříky, po ploše ledu jezdily třeba motorky. Roberta Reichla překvapili Finové například tím, že do své branky instalovali průhledné plexisklo, které chytalo spolehlivěji než brankář. Finskou touhu po gólu korunovala akce hráče, který přehrál celou českou formaci, neboť puk měl k hokejce přivázaný téměř neviditelným silonem. Taková exhibice se v Česku ještě nekonala. Podobný zápas nehrál dosud ani obránce olympijských vítězů z Nagana a dvojnásobný mistr světa František Kučera. Ano divákům se to líbilo. Po skončení exhibice odměnili mohutným potleskem její aktéry mezi nimiž byla v obou mužstvech řada hvězd. V českém týmu se představilo šest olympijských vítězů z Nagana, dále trojnásobný vítěz Stanleyova poháru Jiří Hrdina a také asistent reprezentačního trenéra a trojnásobný mistr světa Vladimír Martinec. Hokej hráli i fotbalový mistr Evropy Antonín Panenka či herec Martin Dejdar. Nechyběli samozřejmě ani úřadující mistři světa. Jeden z nich, obránce působící právě ve Finsku, Martin Štěpánek, pozvání finského týmu přijal bez váhání. Podobné akce totiž zná ze své hostitelské země. Podobný názor vyslovil další český hokejista, jenž devět let ve Finsku působil, útočník Otakar Janecký. Čeští diváci viděli takovou exhibici opravdu poprvé a hned s hvězdným obsazením. Ve finském výběru nechyběli ani legendární finští útočníci, shodně pětinásobní vítězové Stanleyova poháru - Jari Kurri a Esa Tikkanen. Společně s nimi nastoupili brankář Ottawy Jani Hurme či kapitán Montreal Canadiens Saku Koivu. Ten k exhibici řekl:

"Vždycky je pěkné setkat se s přáteli a zahrát si takový zápas. Zejména ve chvíli, kdy jeho cílem je něco podobného jako tentokrát. Byli jsme se podívat v nemocnici, viděli jsme nemocné děti. Pak nám ukázali přístroj, který koupí za věnované peníze a v takové chvíli je člověku dobře. Večer byl velmi pěkně organizovaný a řekl bych, že to byla i dobrá zábava."

Hlavní organizátor celé akce a kapitán finského výběru Jari Kurri potvrdil: "Hokej není při takové akci důležitý. Pomohli jsme dobré věci a to je hlavní." Z výtěžku akce byla pro Dětskou fakultní nemocnici v Motole za 2,5 miliónu korun zakoupena ultrasonická odsávačka, která slouží zejména k odoperování zhoubných nádorů u dětí.