Václav Klaus: Verdikt soudu o zrušení voleb v pražském obvodu je nebezpečný precedens

Prezident Václav Klaus ostře kritizoval rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který v pátek zrušil výsledky senátních voleb v Praze 11. Verdikt soudu považuje za průlomový zásah do politické svobody v zemi a "riskantní precedens". Podle soudu by měl nyní Klaus vyhlásit v Praze 11 nové volby. Konat by se měly nejpozději v první polovině března. Předseda vlády Stanislav Gross k tomu řekl, že kritizovat rozhodnutí soudu bez věcných argumentů není možné. Gross upozornil, že nezná přesné odůvodnění soudu a neznají ho podle něj zřejmě ani další, kteří výrok soudu komentují.

V jedenácté části metropole se stal senátorem kandidát ODS Jan Nádvorník. Soud ale vyhověl stížnosti lidovce Antonína Zápotockého, kterému těsně unikl postup do druhého kola. Neúspěšný kandidát se cítil poškozen články v regionálním tisku. Proti rozhodnutí správního soudu není odvolání. Nádvorník ale zvažuje, že se obrátí na Ústavní soud. Klaus míní, že podobné výroky, na jaké si stěžoval Zápotocký, jsou běžnou součástí předvolební kampaně. Zažil je v minulosti jako dlouholetý předseda ODS i sám.

Klausovy výroky kritizoval ministr spravedlnosti a šéf unionistů Pavel Němec. "Pan prezident byl vždy zastáncem férové hry. Pokud tedy někdo pravidla férové hry porušil a potvrdil to i nezávislý soud, pak by měl pan prezident toto rozhodnutí respektovat. Pokud je nerespektuje, chová se jako předseda ODS a ne jako prezident," sdělil Němec ČTK. Vicepremiér verdikt správního soudu respektuje a odmítá jeho zpochybňování.