Valašské muzeum v přírodě slaví 85 let

Le musée de Valachie en pleine nature à Rožnov pod Radhoštěm, photo: Archives de Radio Prague

85. narozeniny letos slaví oblíbený cíl turistů - Valašské muzeum v přírodě. Jaké mají ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm plány do budoucna?

Rožnovský skanzen založili v roce 1925 bratři Bohumír a Alois Jaroňkové. Nejprve bylo vybudováno Dřevěné městečko, později vznikly i další areály - Valašská dědina a Mlýnská dolina. Od poloviny devadesátých let jsou součástí Valašského muzea v přírodě také Pustevny nedaleko Radhoště.

Ve skanzenu si mohou návštěvníci prohlédnout desítky objektů - čekají na ně městské domy, statky i chalupy, technické stavby, škola i kostel. Skanzen nabízí po celý rok také bohatý program, pořádají se folklórní akce, koncerty, trhy, slaví se tradičně Velikonoce i Vánoce.

"Výročí Valašského muzea v přírodě nezajímá jen laiky a návštěvníky, ale také odborníky. Ti už na zasedání 85 let trvání muzea zhodnotili,"říká ředitel Vítězslav Koukal a avizuje plány do budoucna:

"My bychom měli veliké plány, ale to záleží na financích. Potřebujeme teď dostavět dřevěné městečko, protože se nám podařilo získat souhlas, že můžeme stavět jednu stavbu vedle druhé. Dosud to bylo tak, že stavby musely mít od sebe odstup 17 metrů, a tím nemohlo nikdy vzniknout náměstí."

Proč musely mít mezi sebou ten odstup?

"To bylo z požárních důvodů. Hasiči už za první republiky, už když muzeum ve 25. roce vzniklo, tak měli požadavek, že stavby nemohou být blíž než sedmnáct metrů. To bylo proto, že kdyby jedna chytla, tak aby se to dalo ještě hasit."

"V plánu je také zastřešení amfiteátru, aby mohl fungovat i ve špatném počasí. Muzeum se také potýká s problémy v Mlýnské dolině, nemůže od jara ukazovat staré stroje poháněné vodou v chodu, protože nemá vyřešenu smlouvu se všemi vlastníky náhonu."

Čím je podle svého ředitele rožnovský skanzen výjimečný?

"Myslím si, že v Evropě jsme celkem ojedinělí v tom, že to je živé muzeum, jak si to přáli zakladatelé Jaroňci. My tady máme na šedesát programů ročně, z toho jsou čtyři velké festivaly a zbytek jsou nejen folklórní pořady, ale také třeba i pořady s výrobci. V letošním roce jsme otevřeli tzv. živý dům. Tam jsou dvě velké místnosti, učebny. V jedné je možné naučit se vařit valašská jídla, v té druhé se můžete naučit a vyzkoušet různá řemesla, počínaje keramikou, přes pletení, háčkování atd."

Letošní program "živého muzea" je obzvláště bohatý, 85. výročí založení si totiž skanzen připomíná Valašským rokem 2010.

Foto: Barbora Kmentová