Vánoční bazar Ani Geislerové a Tatiany Vilhelmové

Tatiana Vilhelmová, foto: ČTK

V předvánočním čase probíhá celá řada charitativních akcí. S originálním nápadem přišly herečky Aňa Geislerová a Tatiana Vilhelmová. Ty spolu se svými kamarády po celý páteční den přebírají dárky do bazaru, aby je pak o víkendu zase rozprodávaly. Proč? To na místě zjišťovala Martina Lustigová.

Aňa Geislerová,  foto: ČTK
Aňa Geislerová s Tatianou Vilhelmovou se rozhodly upořádat vánoční bazar pro děti z dětských domovů. Co si pod pojmem vánoční bazar představit? O tom více Tatiana Vilhelmová: "Vánoční bazar je taková naše akce, Ani Geislerové, Petera Butka a Táni Vilhelmové. To jsme se domluvili, že uděláme takové tři dny v Discafé, kdy lidé mohou přinášet jakékoliv věci a darovat nám je. My je za dobrovolnou cenu prodáme lidem, kteří snad přijdou. Pak vybrané peníze věnujeme Nadaci Terezy Maxové a nadaci Múzy dětem, což jsou nadace, které se starají o opuštěné děti."

Nápad vznikl před rokem a letos se akce pořádá podruhé. Co vlastně lidé do bazaru nosí? To osvětluje Tatiana Vilhelmová spolu s Peterem Butkem, dalším z organizátorů:

Vilhelmová: "Lidé přináší úplně všechno. Teď je to hlavně oblečení, před chvíli přinesl pán dva fotbalové míče. Nosí se kabelky, župany,..."

Butko: "A spoustu kostýmů z filmu Mazaný Filip."

Tatiana Vilhelmová,  foto: ČTK
Vilhelmová: "Ano. Dostali jsme od pana Marhoula kostýmy z Mazaného Filipa. Ale já si podle loňských zkušeností myslím, že to bude daleko pestřejší. Lidi tehdy nosili úplně všechno. Já si pamatuju, že jedna paní přinesla velkou krabici s voskama na lyže, které byly snad deset let staré. Ale někdo si je pak koupil, že udělá legraci na Silvestra a bude je rozdávat jako vstupní lístek na silvestrovskou pařenici. Je to fakt různorodé."

Vánoční bazar měl loni velký ohlas, proto Peter Butko přišel s nápadem ho zopakovat. Letos akci doprovází i větší reklamní kampaň. Zatímco loni herci roznášeli letáky po kavárnách, letos lidé mohou pozvánky vidět například v metru nebo v novinách. Kolik se loni podařilo vybrat? "Loni jsme vybrali padesát tisíc. A to jsme si mysleli, že vybereme sedm", říká Peter Butko.

Vánoční bazary mají svou tradici například ve Spojených státech, ale u nás jsou stále ještě neobvyklou formou charitativní akce.