Češi věnují na charitu stovky miliónů korun ročně

Češi věnují ročně stovky miliónů korun na projekty neziskových organizací. Nejvíc peněz se vybralo o povodních v roce 2002. Tehdy získaly nevládní organizace půl miliardy korun, pětkrát víc než se sešlo ve státní sbírce. Po tsunami v jihovýchodní Asii se v Česku vybralo absolutně nejvíc z nových členských států Unie. Teď skončila další Tříkrálová sbírka. Jak dopadla a zda nejsou už Češi ze sbírek unaveni, se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové.

Tříkrálová sbírka
Po zkušenostech s různými podvodníky jsou už Češi při svěřování peněz opatrnější. Často sázejí na známé tváře. To dokazuje například nárůst obratu nadace modelky Terezy Maxové. Za deset let existence poskytla dětem v dětských domovech přes 100 milionů korun. Podobně zafungovalo jméno Venduly Svobodové, ženy známého hudebního skladatele, které zemřela dcera. Pro svůj fond Kapka naděje získala pro děti s poruchou krvetvorby přes 70 milionů. Řada fondů má stálé přispěvatele - například Dětský fond Unicef nebo Člověk v tísni.

V Česku působí neuvěřitelných 42 tisíc charitativních organizací. Jednou z nich je i Česká charita, která už sedmým rokem vyhlásila Tříkrálovou sbírku. Na koledu s kasičkou chodí dobrovolníci převlečeni za tři mudrce z východu. Letos se celkem podařilo vybrat přes 54 miliónů korun, uvedl koordinátor sbírky Marek Navrátil z olomoucké arcidiecéze.

"V regionu olomoucké arcidiecéze koledovalo celkem 4 tisíce skupinek a vykoledovalo se 17 milionů 440 tisíc korun, což je zatím celorepublikově nejlepší výsledek. Ta sbírka je podle regionů úspěšná podle toho, kolik se podaří sehnat dobrovolníků. Pokud se budeme dívat na statistiky, tak zatím nejméně dobrovolníků se daří oslovovat v litoměřické diecézi."

Na jaké projekty výtěžek půjde?

"Z Tříkrálové sbírky je financováno celé spektrum sociálních projektů. Tady se opravdu Charita věnuje všem lidem, kteří jsou v nějaké sociální nouzi, jako jsou nemocní, lidé v hospicích, senioři, maminky s dětmi v tísni, lidé bez domova, etnické menšiny a tak dál. Minimálně deset procent z výtěžku půjde na pomoc do zahraničí. V olomoucké arcidiecézi se dohodli, že hruba 800 tisíc půjde na humanitární pomoc do Súdánu."

Jaké částky se ve sbírkách vyskytovaly? Byly tam převážně mince nebo papírové bankovky?

"Když se díváme na statistiky, tak každý rok přibývá více a více papírových peněz. Mám zprávy o tom, že se v některých kasičkách našly dokonce pěti tisícové bankovky."

Také na pole charity vtrhla modernizace. Po úspěchu dárcovských SMS, přicházejí na řadu e-shopy. Například UNICEF metodu prodeje věcí razí už od roku 1947. O otevření e-shopu uvažují i v Kapce naděje. V posledních měsících jsou totiž doslova zavalení žádostmi o kalendář s houbovými recepty od zakladatelky nadace.

Nejsou však už lidé ze sbírek unaveni? V Praze totiž není žádná vzácnost potkat během týdne 5 dvojic vybírající na různé účely. Jak to vidí Marek Navrátil z olomoucké arcidiecéze?

"Lidé se čím dál více zajímají, kdo je o peníze žádá. Ptají se, co je to za organizaci a na co sbírá. Já se nebojím toho, že by nám to mohlo ubírat. Myslím si, že charita obecně nebo sociální projekty mají v České republice u veřejnosti velkou podporu."