Vánoční nadílka sněhu brání dopravě, ale prospívá v zemědělství

Sněhová kalamita

Množství sněhu a prudký vítr vyvolaly radost z bílých, zavátých Vánoc, ochromily však život na mnoha místech Česka, zejména v Moravskoslezském kraji. Některé oblasti byly kvůli sněhu odříznuty od světa, mnohé silnice byly neprůjezdné. Kvůli mimořádné situaci musel být v řadě regionů vyhlášen kalamitní stav. Podrobněji informuje Vilém Faltýnek.

Sněhové sevření začalo povolovat ve středu a do části postižených oblastí se začal vracet běžný život. Silničáři z Přerovska a Jesenicka, které sněhová nadílka o Vánocích postihla nejvíce, v noci na čtvrtek odvolali kalamitní stav. Kalamita zůstává na Bruntálsku, Opavsku a Novojičínsku, komunikace jsou však na většině území už sjízdné. Situaci uplynulých dnů vysvětluje Luboš Moravčík z Českého hydrometeorologického ústavu.

"V druhé polovině prosince pronikl na naše území a do střední Evropy chladnější vzduch od severozápadu a následně za ním pak přes Severní moře postupovaly jednotlivé frontální systémy, které přinášely vydatnější sněžení, a bylo to doprovázeno i silným prouděním, takže se vytvářely závěje a jazyky, zvláště ve vyších a horských polohách. Situaci bych mohl nazvat spíše výjimečnou, protože v tomto období u nás většinou převládá mírné počasí, srážky jsou většinou dešťové a málokdy se v tomto období udrží sněhová pokrývka, dokonce i na horách."

Kolik napadlo sněhu celkově, za těch několik dnů?

"Sněhová pokrývka, která byla na začátku nejvýše do 30 centimetrů, se dnes pohybuje v horských oblastech do 70 a 110 centimetrů."

V kterých oblastech bylo tedy to sněžení nejvydatnější?

"Tak nejvydatnější byl celý sever našeho pohraničí, horské oblasti Krušných hor, Jizerských, Orlických, Krkonoše a Jeseníky, Beskydy. Nejvíc postižena byla asi moravskoslezská oblast."

Média si všímala především kritické situace v dopravě. Sněhová nadílka však není jen záludnou pastí na naše benzínové miláčky. Jako přirozený projev zimního počasí má svůj pozitivní význam. Například pro zemědělství. O zhodnocení vlivu sněhových přeháněk jsem požádal Hugo Roldána z ministerstva zemědělství.

"V zásadě zemědělci vítají, když v zimě sněží. Jednak sníh vytvoří takovou ochrannou duchnu ozimým obilovinám, aby je případný silný mráz nespálil, a jednak taky ten sníh představuje zdroj vláhy v jarních měsících. takže v zásadě se dá říct, že zemědělci vítají sněhovou nadílku."

Sněhovou kalamitu se sice silničářům podařilo zvládnout, meteorologové však nyní varují před pohromou ledovou. Při očekávaných smíšených a dešťových srážkách a čerstvém větru se budou opět tvořit sněhové jazyky a hrozí, že komunikace se během noci a pátečního rána pokryjí ledem.