Věčný tenisový optimista Kaderka věří ve vítězství na belgické půdě

Фото: Ruth Livingstone / Stock.XCHNG

Český tenis povede v dalším čtyřletém období staronový prezident. Ivo Kaderka při prostějovském hlasování delegátů bílého sportu suverénně porazil protikandidáta Edvarda Kožušníka. Kaderka chce již ve svém čtvrtém funkčním období udržet finanční stabilitu svazu a také navázat na loňské famózní týmové úspěchy finalistů Davisova poháru a semifinalistek Fed cupu.

Pane prezidente, byla to pro vás už čtvrtá úspěšná volba. Lišila se nějak ta letošní od těch tří předchozích?

"V zásadě jenom tím, že tam byl protikandidát, ale volební výsledek byl velmi podobný, takže v konečném vyúčtování to bylo skoro stejné."

Ivo Kaderka,  foto: ČTK
Z hlediska toho, jak to mapovala média, tak to vypadalo na hodně ostrý souboj. Jak jste vnímal v určitém ohledu až kampaň deníku Sport, kde se pravidelně objevovaly vize vašeho soupeře, které byly podporovány různými funkcionáři?

"To, že jistá média jsou dlouhodobě proti současnému vedení ČTS pro nás není žádná novinka. Vůbec nás to neznepokojuje, umíme s tím žít. Nic nového pod sluncem."

Neměl jste ani tendenci se zeptat co zatím stojí? Zda se nejedná o osobní důvody, protože celý loňský rok jsme se ze stránek Sportu dozvídali, že český tenis je v krizi - poté přišlo semifinále Fed cupu a finále Davisova poháru, tak jsme si zase přečetli, že je v krizi juniorský tenis a pár týdnů na to vyhrála Karolína Plíšková juniorku na Australian Open. Nevšiml jsem si, že by poté někdo napsal - pardon čtenáři, udělali jsme chybu.

"To ani nestojí za komentář, protože pokud v době největšího úspěchu českého tenisu za posledních 30 let někdo píše o krizi českého tenisu a o tom, že je v troskách, tak to hovoří o jeho hluboké věcné neznalosti nebo záměru. Ale nehodlám to komentovat, na tomto hříšném světě se stávají horší věci."

Pojďme k současnosti. Co zásadního plánujete do dalších čtyř let, po která byste měl být ve funkci?

"Český tenis potřebuje slušnost, vstřícnost a ekonomické zázemí. To zázemí je v době finanční krize a finanční agónie českého sportu velmi těžké udržet. Nicméně se mi to zatím vždycky podařilo, rozpočet je hotový i na další období a přesto, že situace není lehká, tak dokážeme zabezpečit takové finanční prostředky, které v souhrnu znamenají každý rok více."

Jana Novotná a Ivo Kaderka,  foto: ČTK
Během fedcupového utkání v Brně proti Němkám se objevila wimbledonská vítězka Jana Novotná. Vy jste naznačoval, že stojíte o spolupráci s ní v rámci ČTS, máte už konkrétnější představu?

"My máme s Janou velmi přátelský a zároveň profesionální vztah od prvního okamžiku, kdy se vrátila do ČR. Jana je vynikající člověk, který v tenise nejen dokázal uhrát obrovské výsledky, ale ukazuje, že má i zájem pomoci českému tenisu po ukončení kariéry. Jana by mohla dělat co jí napadne, užívat si života, ale ona přichází a nabízí své služby českému tenisu. Vítáme jí s otevřenou náručí a já se velmi těším na naše brzké setkání, na kterém budeme finalizovat naše společné představy."

Asi ještě než k tomu dojde, tak nás čeká ve žhavé současnosti utkání 1. kola Davisova poháru v Belgii. Soupeře jistě nelze podcenit. Jak se díváte na ambice českých tenistů pro tento zápas?

"Jsem věčný optimista, do každého boje se snažím poslat co nejvíce pozitivní energie a to dělám i v tuto chvíli. Nicméně varuji před přílišným optimismem a názory, že to bude lehké utkání ve kterém hladce zvítězíme. Naopak říkám, že to bude neskutečně těžké utkání, věřím, že z něho vyjdeme jako vítěz, ale nebude to procházka růžovým sadem, spíše naopak."

V čem spočívá jeho největší úskalí?

"V tom, že jejich 1. hráč Malisse je tenista, který dokáže neskutečné věci a podle mého názoru patří herně do první světové dvacítky. Samozřejmě žebříčkové postavení je jiná věc, ale před 14 dny porazil Radka Štěpánka. V Davis cupu je velmi nebezpečný a Belgičané mají navíc velmi kompaktní tým. Bude se hrát u nich doma, hala bude vyprodaná, hrát se bude v podmínkách, které bychom si vůbec nedovolili předložit jako místo pro pořádání Davisova poháru. Je to nějakém městečku, kde není ani pořádný hotel. Oni zkrátka udělají všechno pro to, aby nám to znechutili, ale náš tým se zakousne a bude připravený vyhrát. Jejich deblový pár Malisse, O. Rochus navíc vyhrál grandslamovou Paříž, takže to nebude lehké. Budou to pálit zezadu do našich hráčů na síti, takže nic jednoduchého, ale věřím, že zvítězíme."

Ano, vyhráli Roland Garros, když ve finále porazili skvělý francouzský pár podporovaný hlučným domácím publikem Santoro, Llodra. Nebezpeční rozhodně budou. Je to předčasné, ale troufnete si odhadnout, zda české mužstvo může zopakovat ten vynikající loňský úspěch a dokráčet až do finále...a možná ještě dál?

"Neumím být prognostikem v tak složitém produktu jakým je tenis a obzvlášť Davisův pohár. V elitní skupině může každý tým s každým prohrát a nebo ho naopak porazit. Pokud projdeme úskalím 1. kola, čemuž pevně věřím, tak se nám otevře cesta na semifinále a tam děj se vůle boží. To už by byla loterie. Může se to podařit stejně, jako můžeme vypadnout už v 1. kole, ale já jsem věčný optimista."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio