Vědci testují obilniny, které odolají suchu. Patří mezi ně třeba čirok a bér

Čirok, foto: Bishnu Sarangi, Pixabay

Klimatické změny a stále častější a delší období sucha negativně ovlivňují produkci zemědělských plodin. Česká republika ročně přerozdělí na boj se suchem desítky miliard korun z evropských i národních dotací. Většina z nich jde právě na kompenzace zemědělcům a na opatření na zadržování vody v krajině. Na pomoci zemědělcům pracují i vědci. Pokouší se vyšlechtit nové druhy obilnin, kterým takové podmínky tolik nevadí a vyplatí se je pěstovat.

Čirok,  foto: Bishnu Sarangi,  Pixabay

Nově vyšlechtěné odrůdy obilovin, které lépe odolají suchu, představili vědci na experimntálním poli Výzkumného ústavu rostlinné výroby v pražské Ruzyni. Výzkumníci experimentují z délkou zrn i plev, ale také s uspořádáním klasů.

"Zabýváme se tady konzervací pšenice, ječmene, tritikale, ale i netradičních druhů obilnin, takzvaných minoritních plodin, jako je třeba čirok či bér. Jsou to obilniny, které mají specifickou fotosyntézu, jsou schopné v suchých a teplých podmínkách produkovat kvalitní biomasu, ale i zrno a zdá," vysvětlil Českému rozhlasu Jiří Hermuth z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Nové rostliny mají podle Hermutha rozsáhlý kořenový systém, díky kterému má obilnina dostatek vláhy. Takové rostliny dokážou tvořit biomasu jen z mála vody. Sejí se navíc v období, kdy se jiná vegetace z polí sklízí.

"Vytvářejí mírně zajímavý kryt i z hlediska eroze a refugia pro hmyz a živočichy. Takže jsou to multifunkční plodiny, které se dají zpracovat i v rámci potravinářského sektoru. Jedná se o bezlepkové plodiny. Například firma, která se zabývá zpracováním těchto produktů, už vyrábí mouky a další věci," doplnil Jiří Hermuth.