Vedení Národní knihovny se ujímá Tomáš Böhm

Tomáš Böhm, foto: ČTK

V první pracovní den nového roku se novým ředitelem Národní knihovny stává ekonom a manažer Tomáš Böhm. Po odvolaném Pavlu Hazukovi přichází v nelehké situaci, kdy knihovna prochází zásadní rekonstrukcí a audity odhalily chyby v hospodaření. Tomáš Böhm má ekonomické vzdělání a osm let byl ředitelem vydavatelství Ringier.

Tomáš Böhm,  foto: ČTK
Pane řediteli, v konkurzu jste zvítězil nad lidmi z knihovnické branže. S ministrem kultury i členy komise jste určitě hovořil o tom, proč padla volba na vás...

"Já si myslím, že ve výběrovém řízení jsem uspěl zejména proto, že v rámci Národní knihovny probíhají velké investiční akce, které je potřeba dobře ekonomicky a organizačně zvládnout, což mé minulé působení docela dobře umožňuje. Co se týká toho, že nemám příliš zkušeností z oblasti knihovnictví, tak si myslím, že to není na škodu už i z toho důvodu, že v Národní knihovně jsou odborníci, na které se chci v těchto oblastech spolehnout."

Audity, které zadal ministr Besser, odhalily odhalily chyby v hospodaření knihovny a ve vypisování výběrových řízení. měl jste možnost závěry těchto auditů číst?

"Byl jsem s nimi stručně seznámen, samozřejmě nyní po nástupu do funkce se s nimi seznámím blíže a samozřejmě jedním z mých úkolů je napravit chyby, které se staly."

Jsou to závažné chyby. Budou vratné?

"Některé vratné nejsou, ale nezpůsobily zase větší ekonomické škody. Týkají se chybných nebo ne zcela jasných podmínek výběru jak při revitalizaci Klementina tak i při dalších věcech."

Na jaře Národní knihovna společně s ministerstvem kultury ohlásily, že se už nepočítá s výstavbou nové budovy podle návrhu Kaplického ani jiného architekta a že se knihovna soustředí na výstavbu depozitářů a revitalizaci barokní budovy. Jak se k tomuto projektu, který už běží, postavíte vy?

"Já se nebudu snažit přehodnocovat rozhodnutí o revitalizaci Klementina a dostavbě depozitáře v Hostivaři. Musím brát v úvahu, jaká je objektivní ekonomická situace v Národní knihovně i v rezortu kultury obecně. Ale určité věci týkající se revitalizace Klementina by ještě bylo možné přehodnotit a udělat lépe, aby to více vyhovovalo potřebám knihovny."

Můžete být konkrétnější?

"Jde například o to, jaké mají být provedeny stavební úpravy, ale to bych napřed rád konzultoval s památkáři a architekty."

Chápete svůj úkol jako svým způsobem časově omezený na splnění úkolu - tedy ekonomické stabilizace knihovny, nebo hodláte svůj život spojit s Národní knihovnou i v dlouhodobé perspektivě?

"Já jsem do čela Národní knihovny nenastupoval s krátkodobým úkolem, chápu to jako dlouhodobější mandát."