Velikonoce nabídly závody králíčků, největší řehtačku i nejdelší chronologii Nového zákona

Králičí HOP

Lidové zvyky, velikonoční zajímavosti i rekordy představila na Staroměstském náměstí v Praze Agentury Dobrý den. Zájemci tu uviděli například největší velikonoční řehtačku, závody králíčků, ale i nejdelší chronologii Nového zákona.

Zdeněk Soviš
Své unikátní dílo, kterým je "Nejdelší biblická chronologie Nového zákona sestavená jediným člověkem" tu představil laický kazatel Zdeněk Soviš. A jak uvedl Miroslav Marek z Agentury Dobrý den, dílo bylo zaregistrováno do České knihy rekordů.

"Zdeněk Soviš po dlouhých letech studia bible, bádání a pročtení spousty stovek stran nejrůznější literatury sestrojil časovou přímku, na které spojil jednak biblické události, biblické osobnosti a světové události, panovníky jednotlivý zemí a všechno porovnal do jedné časové přímky. Můžeme tak vysledovat, které události, a kteří lidé se v čase překrývali a mohli se potkat, nebo víme, že se třeba potkali při nejrůznějších dějích. Je to velice zajímavé, protože v Bibli existuje spousta údajů, spousta příběhů, ale datování tam někdy chybí."

Chronologie v podání Zdeňka Soviše má na délku 11 metrů. Jenom na samotném zpracování dělal 550 hodin a nyní čeká na případné vydání. K Velikonocům patří i pomlázky, vajíčka a řehtačky. Ty se používaly mezi Zeleným čtvrtkem a Bílou sobotou, kdy zvony odletěly do Říma. A rekordní řehtačka opravu stojí zato.

Miroslav Rychtář s rekordní řehtačkou
"Na výšku má 199 centimetrů, to znamená, že je vyšší než statný chlap. Je široká 52 centimetrů. Ze dřeva a překližkové desky ji vyrobil Miroslav Rychtář z Protivína. Je to město na jihu Čech, kde je tenhle zvyk pořád živý. Tam skutečně chodí o Velikonocích skupiny mládenců oznamovat ať už ranní mši nebo poledne a tak dále. Tam jsme zaznamenali také nejstarší řehtačku pocházející z roku 1942. Ony by se jistě našly i starší, ale tato je zvláštní v tom, že je datovaná. Na té řehtačce, kterou vyráběl děd jednoho z těch chlapců, je skutečně vyryto datování 1942."

Podařilo se vám rozřehtat řehtačku velikou 199 centimetrů?

"Ona má kliku, takže tam se neřehtá tak, jak je obvyklé u malých, že by se to za kliku chytilo a točilo se kolem dokola. Tady je to obráceně. Řehtačka stojí a točí se tou klikou. Jde to relativně snadno, ale potom ten rachot je pořádný. Ve chvíli, kdy jsme začali řehtat touto klapačkou na Staroměstském náměstí, tak všichni ztuhli. I ti, kteří se nevěnovali programu, ale třeba nakupování ve stáncích, tak se zastavili a začali se otáčet, co že se to děje, to bylo jak veliký poplach."

Králičí HOP
Vy předvádíte na Velikonoce i takovou kuriozitu Králičí HOP, exhibici cvičených králíků. O co se jedná?

"Je to taková chovatelská moderní záležitost - soutěže, závody nebo dostihy, ovšem nikoliv s koňmi, ale s králíky, kteří jsou na to cvičení. V ČR od 1. dubna je oficiálně povoleno i soutěžení. V Česku máme dokonce mistra světa z posledního šampionátu ve Švýcarsku. Představte si pestrobarevné překážky, přes které skáčou koně při parkuru, ale ve zmenšeném a na barevném koberci. Pak si k tomu stačí přimyslet chovatele s králíčkem na vodítku a závody mohou začít."

Králičí představení je divácky atraktivní a v Pelhřimově - městě rekordů plánují jejich soutěže na festival, který se koná 9. června. Chtějí se pokusit o rekord v disciplínách nejdelšího a nejvyššího králičího skoku přes laťku.