Velikonoce z archivu Českého rozhlasu

velikonoce2.jpg

U slavnostního velikonočního vysílání české redakce Radia Praha vás co nejsrdečněji vítá Herbert Brynda. Z archivu Českého rozhlasu jsem pro vás připravil pásmo složené ze vzpomínek českých herců, poezie, hudby i vážnějších témat, z nichž jedno dnes už zní spíše úsměvně než vážně.

Foto: Archiv Radia Praha International
Začneme písničkou dětských sborů pod vedením Otmara Máchy, následovat bude vyprávění doyena českých herců Františka Kováříka z roku 1979, v němž se přeneseme do umělcových mladých let.

Vrátíme se do roku 1938, kdy tváří v tvář nacistickému nebezpečí vyzývala předsedkyně Československého červeného kříže Alice Masaryková a tehdejší ministr zahraničí Kamil Krofta v parlamentu k velikonočnímu míru, zatímco katolický básník Jaroslav Durych se na týchž vlnách zamýšlel nad dědictvím "ukřižovaného krále".

O dvaatřicet let později, 30. března 1970, kdy byla normalizace veřejného života v plném proudu, vystoupil v Československém rozhlase s velikonočním poselstvím jistý Arnošt Sýkora, jehož úvaha na téma "Velikonoce a světový imperialismus" stojí opravdu za připomenutí.

Ale abychom nekončili "vážnými"úvahami páně Sýkorovými, na své velikonoční - převážně dětské - zážitky zavzpomínají další umělci: Dana Medřická, Jiří Sovák a Vlasta Fabiánová. Přeji příjemný poslech: