Velikonoční recepty

Foto: Archiv Radia Praha International

Velikonoční tabuli se nepřikládal a nepřikládá tak velký význam jako vánoční, ale i o těchto svátcích se připravují jídla, a především pečiva pro ně typická.

Mazanec,  foto: Štěpánka Budková

Tak jako k vánočním hodům patří ryba, především kapr, k Velikonocům zase patřilo jehněčí a kozlečí maso, pečené nebo smažené. Podávalo se s bramborem. Velikonoce se však dodnes nemohou obejít bez mazance, což je velikonoční obdoba vánočky. Je ze stejného těsta, ale má tvar bochánku, který se před pečením nakrojí navrchu křížem.

Velikonoční beránek,  foto: Štěpánka Budková

Tradičně se pečou také velikonoční beránci. Do forem ve tvaru sedícího beránka se vlévá piškotové těsto. Po upečení se beránkovi ještě dodělávaly oči - do těsta se vpichovalo koření - hřebíček. Symbol beránka byl velmi rozšířený již v předkřesťanské tradici celé středomořské civilizace, ovládané po tisíciletí pastevci. V křesťanské církvi se beránek stal symbolem Božího Beránka - Krista. Na Šumavě v jihozápadních Čechách se věřilo, že posvěcení beránka pomůže najít pocestným ztracenou cestu z lesů. Skopové maso se z české kuchyně takřka vytratilo, ale ve většině domácností beránek na velikonoční tabuli nechybí, a to ve formě sladkého pečiva.

Jidáše,  foto: Zdeňka Kuchyňová

Dalším druhem sladkého velikonočního pečiva jsou jidáše, ty se tradičně připravovaly z kynutého těsta a měly tvar spletených provazů, které symbolizovaly provaz, na kterém se Jidáš oběsil po zradě Krista. Pečené jidáše se podávaly a jedly pokapané medem, který měl chránit před bodnutím včelou nebo před hadím uštknutím.

Nádivka,  foto: Česká televize

Na Moravě je rozšířena i takzvaná velikonoční nádivka vyrobená z masa a pečiva. Velikonoční nádivka je tradičním velikonočním pokrmem, který se upravuje v mnoha obměnách podle krajových zvyklostí z masa uzeného, někde z uzeného a vepřového nebo z uzeného, vepřového a telecího. Další složkou jsou vejce, kterými se u nádivky nešetří. Jako jarní pokrm musí obsahovat něco zeleného a to buď mladé kopřivy, libeček, petrželku či pažitku. Nádivka se doplní houskou, mlékem a podle chuti se okoření. Podává se na Bílou sobotu k večeři.

Dnes samozřejmě k Velikonocům patří čokoládová vajíčka, čokoládoví zajíčci a vajíčka uvařená na tvrdo.

klíčové slovo:
  • České Velikonoce
spustit audio

Související

  • České Velikonoce

    V letošním roce připadá velikonoční neděle na 31. března. Na těchto stránkách se můžete dozvědět více o historii Velikonoc, o velikonočních tradicích a oslavách.