Věra Komárková – první žena, která zdolala Annapurnu

Věra Komárková na Annapurně

Významná botanička, která se narodila před 80 lety,  byla průkopnicí ženského horolezectví. Po roce 1968 emigrovala do Spojených států, kde získala občanství.

Výprava na Annapurnu  (1978),  Komárková v dolní řadě třetí zleva | Foto: YouTube

Výjimečně nadaná žena nastoupila už v 16 letech na Karlovu univerzitu, kde vystudovala botaniku. Ještě během studií se provdala za Jiřího Komárka, rovněž botanika a především zapáleného horolezce.

V roce 1967 se v rámci expedice Šlápoty vydala se třemi dalšími horolezkyněmi pěšky na letní olympiádu v Mexiku. Jako členka ženského mezinárodního spolku horolezkyň RHM (Rendez-vous Hautes Montagnes ) podnikala výstupy ve Vysokých Tatrách, Alpách, Mexiku a Skalistých horách.

Věra Komárková | Foto: MMoudry,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Po sovětské invazi v roce 1968 emigrovala do USA. V roce 1976 zdolala nejvyšší horu Severní Ameriky Denali, o rok později se zúčastnila prvovýstupu východním pilířem na Mt. Dickey na Aljašce. V roce 1978 jako účastnice 13-členné první americké ženské himálajské expedice dosáhla společně s Irenou Miller vrcholu své první osmitisícovky – Annapúrny I. Na druhou osmitisícovku, Cho Oju, vystoupila v roce 1984 společně s Dinou Štěrbovou a Šerpou Ang Ritou.

V roce 1986 se přestěhovala do Švýcarska, na Schiller International University v Leysinu byla profesorkou přírodních věd, především alpské ekologie a později profesorkou informačních technologií.

Zemřela roku 2005 na komplikace léčby rakoviny prsu.

klíčová slova:

Související