Vicepremiér Jahn: Vláda chce řadu opatření financovat z fondu rozvoje bydlení

Vláda chce řadu opatření a podpor, jež by měly být součástí jejího programového prohlášení, platit z fondu rozvoje bydlení, který není součástí státního rozpočtu. Takto by kabinet mohl financovat například novomanželské půjčky na bydlení, řekl ČTK vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Vláda by tak mohla vydat více miliard, aniž by zvýšila schodek rozpočtu. Přísnější vyplácení sociálních dávek by zase podle Jahna mělo umožnit v příštím roce zvýšení životního minima a tím i některých dávek. Podle Jahna je možné, že fond bydlení získá peníze i z nových privatizací, ty by však měly být určeny především na financování fondu dopravní infrastruktury. Privatizovat by se měly Severočeské doly a Český Telecom.

Proti návrhům na další utrácení je však ministr financí Bohuslav Sobotka. Ten po jednání s Jahnem, ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem a ministrem bez portfeje Jaroslavem Burešem vyjádřil přesvědčení, že programové prohlášení ještě dozná změn. Každý ministr, který navrhuje další úlevy a výhody, by podle něj měl zároveň říct, kde bude škrtat, aby získal volné prostředky.

Nová vláda zřejmě nebude hýbat se sazbami daně z přidané hodnoty, řekl Martin Jahn. Dřívější návrh bývalého ministra pro místní rozvoj a nynějšího ministra spravedlnosti Pavla Němce na přesun ubytovacích a stravovacích služeb do nižší sazby DPH se tak do vládního prohlášení s největší pravděpodobností nedostane a tyto služby budou nadále zdaněny sazbou 19 procent. Zároveň se nebudou snižovat ani sazby pojistného na sociální a zdravotní pojištění, které patří k nejvyšším v Evropě. Určitou úlevu by ale mělo přinést zavedení stropů pro platby sociálního a zdravotního pojištění. Program by měl také obsahovat priority, které si vytyčil Jahn, například zjednodušení administrativy pro podnikatele, zákon o konkurzu a vyrovnání či urychlení zápisů do obchodního rejstříku.