Vláda bude privatizovat ČEZ a distribuční firmy v celku

Připravila Eva Petržílková

Státní podíly v Českých energetických závodech a v regionálních distribučních společnostech budou prodány jednomu investorovi, což znamená, že po letech se celá elektroenergetika opět spojí v jeden gigantický celek. Rozhodla o tom ve středu vláda, která tak vyřešila několikaměsíční spor mezi ministerstvem financí a ministerstvem průmyslu.

Zvítězil tedy názor ministra průmyslu Miroslava Grégra, že českou energetiku nemá cenu drobit na více samostaných firem...

Právě od jednoho z takových investorů, který bude vybrán, si vláda slibuje rozsáhlé investice do tohoto sektoru, jeho modernizaci a konkurenceschopnost v rámci Evropy. Konkureceschopnost je také jednou z podmínek, kterou ministři pro privatizaci stanovili. K dalším patří liberalizovaný trh, přiměřené ceny elektřiny, maximální výnos z prodeje státních podílů a minimální dopady privatizace na zaměstnanost.

Hodnotu privatizace elektroenergetiky odhadl premiér Miloš Zeman na stovku miliard korun. Privatizaci plynárenství vláda projedná 14. října.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio