Vláda chce bojovat proti korupci

0:00
/
0:00

Poté, co se mandát Fischerovy vlády, plánovaný asi na půl roku, nekonáním předčasných voleb nečekaně prodloužil, premiér slíbil, že kabinet se nyní zaměří na problém korupce. Minulý týden pak Jan Fischer dodal, že v lednu by měl být hotov návrh souboru protikorupčních opatření. A ministerstvo vnitra už zveřejnilo jeho obrysy.

Martin Pecina,  foto: ČTK
Janotův balíček je mrtev – ať žije balíček Pecinův! Tak nějak bychom mohli uvést do souvislostí fakt, že úřednická vláda chce přes složitou politickou konstelaci zanechat po sobě cosi pozitivního. Soubor úsporných opatření, nazvaný podle ministra financí Janoty, sice parlament v kompromisní podobě nejprve přijal, při schvalování rozpočtu byla ale později velká část jeho účinků zase zrušena.

Nyní je v centru pozornosti ministr vnitra Martin Pecina, který už připravil protikorupční balíček opatření exekutivních i legislativních. Česky řečeno, část z nich může vláda provést sama, změny zákonů jsou však v kompetenci parlamentu. Mandát Sněmovny se ale krátí a v tomto složení bude jednat nanejvýš čtyři měsíce. Premiér Jan Fischer tak apeluje na politiky, aby se Pecinovým balíčkem zabývali: "Já velmi doufám, že k němu zaujmou politici a zákonodárci natolik pozitivní stanovisko, že by mohla projít ta opatření ještě před volbami Sněmovnou. Konec konců bych si to velmi přál, protože míra korupce a zejména vnímání korupce už asi opravdu překročila nějakou snesitelnou mezi."

Resort vnitra se chce například pokusit proniknout do korupčního řetězce tak, že šanci vyváznout bez trestu dostane do něj zapletená osoba, která pomůže vyšetřovatelům rozkrýt organizovanou skupinu. Měla by statut korunního svědka, ministr Martin Pecina chce upravit i nasazování protikorupčního agenta: "V mnoha evropských zemích fungují, například v Polsku, na Slovensku, v Německu. Ale začalo se s nimi kdysi ve Spojených státech, v boji proti mafii a finanční kriminalitě jsou instituty protikorupčního agenta a korunního svědka. Ty věci jsou poměrně známé."

Návrhy také požadují v trestním zákoníku opět rozšířit možnosti využití takzvané operativní techniky, které se podle Peciny po Novém roce zúží: "Když se přijímal nový trestní zákoník, tak vypadla korupce, jako trestný čin, který má maximální trestní sazbu osm let, z trestných činů, které jsou velmi závažné. To má velmi špatné důsledky pro policii. Na takové trestné činy není možné nasazovat úkony, to znamená není možné odposlouchávat, není možné nasazovat agenty, sledování a podobně, s výjimkou toho, když se budeme zaštiťovat mezinárodními smlouvami."

Renáta Vesecká a Martin Pecina,  foto: ČTK
Za rozšíření možností policie v tomto směru se přimlouvá i ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka: "Získat důkazy o korupci je možné pouze téměř za použití odposlechů a operativní techniky."

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká ale tvrdí, že to bude i nadále možné právě díky mezinárodním smlouvám, kterými je vázána Česká republika: "A samozřejmě v tomto směru bude praxe stejná."

Ministr Pecina také navrhuje přijmout nařízení, podle kterého by vládou jmenovaní členové výběrových komisí byli prověřeni Národním bezpečnostním úřadem, což by je zavázalo doložit majetek a umožnilo kontrolu případných podezřelých pohybů na jejich účtech.