Vláda schválila návrh státního rozpočtu pro příští rok

Ministr financí Jiří Rusnok

Česká vláda se v pondělí shodla na návrhu státního rozpočtu pro příští rok. V souladu s politickou dohodou mezi vládní sociální demokracií a smluvně opoziční Občanskou demokratickou stranou v něm počítá s deficitem deset miliard korun. Další podrobnosti má Josef Kubeczka.

ministerstvo obrany, aby dostála svým závazkům vůči Severoatlantické alianci. Konkrétní rozpočtové příjmy ani výdaje však kabinet podle ministra financí Jiřího Rusnoka nestanovil:

"Definitivní příjmy a výdaje vláda schválí na dalším jednání o rozpočtu, které bude následovat zhruba za dva týdny v červenci."

Jednotlivá ministerstva vesměs chtějí přidat. Ministerstvo práce a sociálních věcí nárokuje ve srovnání s letošními požadavky navíc téměř 30 miliard. Jak uvedla mluvčí ministerstva školství Vladimíra Al Malikiová, navýšení plánuje i tento resort:

"Takové dvě nejatraktivnější věci jsou dvě miliardy nárůst pro vysoké školy a během roku zhruba desetiprocentní nárůst platů pedagogů."

Ivana Navrátilová z tiskového odboru ministerstva pro místní rozvoj také vidí nutnost zvýšení kvóty ze státního rozpočtu:

"To proto, abychom mohli podporovat programy, ať už nájemní bydlení, cestovní ruch, domy s pečovatelskou službou..."

Opozice se shoduje, že stát musí šetřit zejména v mandatorních výdajích, tedy v platbách určených zákony. Mezi ně patří zejména zdravotní pojištění, důchody a ostatní sociální dávky. Pravici vadí, že se vláda snaží přesunout co nejvíce problematických výdajů mimo rozpočet a tím zvyšuje deficit veřejných financí, což kritizoval poslanec za Občanskou demokratickou stranu Martin Kocourek:

"V tolerančním patentu se praví, že deficit veřejných rozpočtů by neměl překročit tři procenta hrubého domácího produktu a myslím, že to bude parametr, který budeme velmi pečlivě posuzovat."

Podle lídra čtyřkoalice Karla Kühnla sociálně demokratická vláda od začátku sestavuje rozpočty, které neodpovídají skutečnosti:

"Já doufám, že vláda tentokrát připraví rozpočet, který bude obsahovat doopravdy všechny příjmy a výdaje."

Kvůli vyplácení klientů kampeliček a zemědělců postižených loňským suchem je už dnes jisté, že výdaje pro letošek překročí schválený rozpočet o deset miliard. Ke konci června letošního roku stát hospodařil se schodkem necelých 35 miliard korun. Schválený rozpočet pro celý rok přitom počítá s deficitem 49 miliard.