Vláda schválila rozpočet na příští rok, který počítá s 20 miliardovým schodkem

Česká republika by měla v příštím roce hospodařit s 20 miliardovým schodkem. Rozhodla o tom v pondělí vláda, která schválila konečný návrh státního rozpočtu. Ten předá do 30. září Poslanecké sněmovně. Podrobněji informuje Renata Prátová.

Ministerstvu financí se tedy oproti předchozí verzi podařilo snížit rozdíl mezi příjmy a výdaji o tři miliardy korun a to především tím, že o tuto částku navýšilo příjmovou stránku rozpočtu. Podle ministra financí Pavla Mertlíka se to povedlo hlavně díky zpřesněným makroekonomickým údajům. Ty ale neumožňovaly zvýšit odhad dynamiky hospodářství, snížil se však odhad míry nezaměstnanosti, což podle něj přinese vládě na ušetřených podporách přes miliardu korun.

"V kapitole ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy došlo ke zvýšení mzdových výdajů o 2 a půl miliardy korun, což samo o sobě se projevilo zvýšením příjmů do sociálního zabezpečení o 900 miliónů korun a dále byl navýšen odhad daní z příjmů zhruba o 2,1 miliardy korun v návaznosti na známé, od tedy pátku známé, výsledky české ekonomiky za první dva čtvrtroky letošního roku."

Vláda také svým nařízením rozhodla o zvýšení důchodů od prosince tohoto roku. Podle ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly bude v té době splněna základní valorizační podmínka, to znamená růst spotřebitelských cen o 5 procent.

"Zvýšení důchodu se navrhuje diferencovaně, to znamená důchody přiznané před rokem 1996 se zvýší o 9 procent, důchody přiznané po roce 1995 o pět procent. Je to problém staro- a novodůchodců velmi známý a po této valorizaci bude rozdíl mezi důchody starodůchodců a důchody novodůchodců průměrně 4 procenta. Před dvěma lety to bylo 8 procent.

Přestože rozpočet v letošním roce s valorizací nepočítal, ministerstvo práce najde potřebnou necelou miliardu korun ve své rozpočtové kapitole.

Autor: Renata Prátová
spustit audio