Vláda schválila rozpočtový rámec pro rok 2002 s deficitem 54 mld.

peníze

Vládní kabinet jednal ve středu dlouho do noci. Nakonec rozhodl i o státním rozpočtu na příští rok. Schodek dosáhne částky téměř 54 miliard korun. Oznámil to po jednání vlády mluvčí resortu financí Libor Vacek. Připravila Eva Petržílková.

"Tento rozpočtový rámec je určen odhadovanými celkovými příjmy státního rozpočtu ve výši 690,5 miliardy a celkovými výdaji státního rozpočtu ve výši 744,4 miliardy korun. Schodek tohoto rozpočtu činí 53,9 miliardy korun, ovšem po odečtení kapitoly operace státních finančních aktiv, je schdek 10 miliard korun, což odpovídá politickým dohodám avlastně původnímu usnesení vlády z června letošního roku,"řekl Libor Vacek.

Ministerstvo financí bude nyní podle mluvčího Vacka sestavovat limity jednotlivých kapitol. Ty by měly být připraveny zhruba na konci srpna, aby mohl být vládou první návrh rozpočtu projednán do 10. září. Současné nastavené limity se podle něj ještě zřejmě změní a tak je předčasné mluvit o tom, které kapitoly dostanou proti loňskému roku přidáno. Ve srovnání s letošním rokem tak výdaje vzrostou přibližně o 60 miliard korun, příjmy o 54 miliard korun. Vyšších příjmů by rozpočet měl dosáhnout především díky privatizačním příjmům a splátkám ruského dluhu. Opozice i ekonomové zahrnutí těchto položek do příjmů rozpočtu odmítají.

A které rezorty dostanou přidáno? Pravděpodobně ministerstvo školství, ministerstvo spravedlnosti na soudní reformu a ministerstvo práce a sociálních věcí na valorizaci důchodů a sociálních dávek.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio