Vláda se zaručí za 2,5miliardový úvěr Českých drah u KB

Připravila Evelina Himalová a Zdeňka Kuchyňová.

Dvě a půl miliardy korun si České dráhy vypůjčí na obnovu svého vozového parku. V pondělí o tom rozhodla vláda s tím, že úvěr získají dráhy od Komerční banky. Podle ministra dopravy Jaromíra Schlinga využijí České dráhy tyto peníze především na opravy lokomotiv a vagónů a zčásti také na zakoupení nových vlakových souprav z Vagónky Studénka...

"Dvě soupravy vlastně už jezdí mezi Prahou a Kolínem. Tímto programem se snažíme dosáhnout toho, aby České dráhy mohly rychle zkvalitnit své služby, aby v době, kdy se zdá, že jsou příznivé podmínky k tomu, aby získaly větší počet cestujících právě na úkor individuální automobilové dopravy, aby toho dráhy mohly využít,"

řekl Jaromír Schling. Dvouapůlmiliardový úvěr nebude mít podle ministra dopravy kratší splatnost než pět let. Konkrétní termín splacení záleží na dohodě s financující bankou. Jak Schling zdůraznil, České dráhy jsou schopny dostát tomuto závazku a pomoci by jim měl k tomu i transformační zákon, který vláda v nejbližší době projedná. Od něj si ministr slibuje průhlednější financování a lepší hospodaření této dosud státní organizace a v budoucnosti akciové společnosti.