Vládním zmocněncem pro summit NATO v Praze se stal Alexandr Vondra

Vládním zmocněncem pro uspořádání summitu Seveoatlantické aliance v Praze v roce 2002 se stal bývalý disident a současný český velvyslanec ve Spojených státech amerických Alexandr Vondra. Rozhodla o tom na středečním zasedání vláda. Více informací má Josef Kubeczka.

Kabinet vybral současného velvyslance České republiky ve Spojených státech, jemuž v létě končí funkční období, zejména kvůli jeho mezinárodním zkušenostem a kontaktům, které během své diplomatické kariéry nasbíral. Potvrdil to jeho navrhovatel na tuto funkci, ministr zahraničí Jan Kavan: Mezi stoupence nově zvoleného zmocněnce patří i prezident Havel, který se této části jednání vlády zúčastnil. Ostatně právě Václav Havel se velkou měrou zasadil o to, aby se příští summit NATO konal v Praze: Pražský summit Severoatlantické aliance na podzim, zřejmě v listopadu, příštího roku je pochopitelně důležitý nejen pro Českou republiku. Jak ale řekl v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas generální tajemník NATO George Robertson, tato vrcholná schůzka vstoupí do historie a zaměří pozornost mezinárodního společenství na Českou republiku. Šéf NATO ale odmítl sdělit, zda se v Praze rozhodne o dalším rozšíření aliance:

"Politika otevřených dveří aliance existuje a bude pokračovat, ale dál jít ve svém prohlášení nemohu. Nevím, zda rozhodnutí o rozšíření aliance padne v Praze. Jakékoliv rozhodnutí summitu však bude historické a bude spjaté se zemí, která vrcholné setkání pořádá. O vstup do NATO žádá devět zemí a všechny mají stejnou možnost stát se členy aliance."

řekl nám generální tajemník NATO George Robertson.