Vojáci v Mali předali dárky od českých dětí škole v Bamaku, kterou založila Češka

Škola v Bamaku, kterou založila Dana Bartáková. Foto: Dana Bartáková

Sešity, tužky, pastelky, fixy, omalovánky, bloky, penály ale třeba i malé plyšáky. To vše vysbíraly děti ze základní školy v Roztokách a dalších škol pro své vrstevníky v africkém Mali. Konkrétně pro žáky ze školy v hlavním městě Bamaku, kterou před lety založila Češka Dana Bartáková. Dar předali malijským školákům čeští vojáci sloužící v Mali a také český velvyslanec.

Foto: Dana Bartáková

Česká armáda o tom informovala na svém webu. Jakub Šimíček, tiskový důstojník české vojenské jednotky sloužící na misi v Mali, tam upozorňuje, že v této africké zemi žije nemalá česká komunita. Patří k ní i Dana Bartáková, rodačka ze Vsetína, která se do této západoafrické země odstěhovala v 60. letech minulého století se svým malijským manželem.

„Paní Dana převážnou část života věnovala vzdělávání dětí. Po třicetileté praxi ve školství se rozhodla, že si založí vlastní školku. Ta se během let rozrostla na celý vzdělávací komplex,“ uvedl Šimíček.

Školku založila v roce 2002, ze začátku ji navštěvovalo 17 dětí. Dnes do ní chodí denně 150 dětí. „Za dva roky provozu školky mi sami rodiče navrhli, že by byli rádi, kdybychom otevřeli i školu, aby mohly děti pokračovat ve vzdělání. Tak jsme do toho šli,“ prozradila vojákům Dana Bartáková.

Mohamed Ludvík Touré  (vlevo) a Dana Bartáková  (druhá zprava),  foto: archiv Armády ČR

V roce 2006 tak byla založená škola, které nese název La Fontaine, tedy fontána. „Pracoval jsem dlouhou dobu v Timbuktu a tam je voda velkou vzácností. Velkou vzácností je i vzdělání, které můžeme našim dětem dát, proto jsme se rozhodli školu takto pojmenovat,“řekl Mohamed Ludvík Touré, syn paní Dany, kterému vedení školy přenechala.

Předání darů škole v Bamaku,  foto: archiv Armády ČR

Tak trochu česká škola

Foto: Dana Bartáková

Po deseti letech provozu školu rozšířili o gymnázium. „Do budoucna bychom rádi naše gymnázium pojmenovali po významném českém vědci,“ dodal syn Bartákové.

Školu v současné době navštěvuje asi 400 bamackých dětí, gymnázium zhruba 200 studentů. „Učí se u nás děti ze všech sociálních vrstev. Velmi chudým dětem vzdělání sami sponzorujeme,“ uvedl Mohamed Ludvík Touré. Podle Šimíčka škola patří mezi tři nejlepší v Bamaku. Také v malijském tisku se o ní píše jako o příkladu kvalitního vzdělávání.

„I proto, že se jedná svým způsobem o českou školu, podpořili ji čeští vojáci školními potřebami, které do Mali poslaly děti ze škol spolupracujících s dětským hnutím Stonožka,“ dodal Jakub Šimíček.