Volby v zahraničí o den dříve

Čeští krajané budou v letošních volbách do Poslanecké sněmovny volit již o den dříve nežli voliči v České republice. Vláda totiž ve středu schválila novelu volebního zákona, která začátek voleb v zahraničí posouvá už na čtvrtek 13. června. Bližší informace má Milena Štráfeldová:

Poslanecká novela volebního zákona řeší problém časového posunu v době uzavření volebních místností v Česku a například na západním pobřeží Spojených států. Jestliže se volební místnosti v České republice uzavřou v sobotu 15. června ve 14.00 hodin, volili by podle původní verze volebního zákona čeští občané v Los Angeles až do 23.00 hodin SEČ. Veřejnost i média v Česku si přitom zvykly na to, že první předběžné volební výsledky jsou uveřejňovány ihned po skončení voleb. Předčasné zveřejnění výsledků by ovšem mohlo celý průběh voleb zpochybnit. Předkladatelé zákona poslanci Cyril Svoboda a Stanislav Gross proto navrhli, aby na některých zastupitelských úřadech v zahraničí začaly volby do Poslanecké sněmovny o den dříve, tedy už ve čtvrtek 13. června.

"Co se týče zvláštních volebních okrsků, kde je časový posun o více jak čtyři hodiny ve srovnání s časem na území České republiky, tak hlasování bude probíhat ve čtvrtek a v pátek a bude vždy začínat ve 14.00 hodin a končit ve 21.00 hodin místního času."

Uvedl k novele zákona ministr vnitra Stanislav Gross. Krajané v těch částech světa, kde nedochází k časovému posunu většímu než dvě hodiny, budou podle Grosse stejně jako lidé v ČR volit v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00. S navrhovaným opatřením souhlasí i předseda sněmovního podvýboru pro krajany Jiří Karas:

"Výhodou přijetí této novely bude i ta skutečnost, že se dozvíme včas volební výsledky nejenom za oblast naší republiky, ale i za zastupitelské úřady, kde budou naši krajané, jak předpokládám, v hojném počtu volit."

Novela volebního zákona musí ještě projít parlamentem. Poslanecká sněmovna ji zřejmě vzhledem k blížícímu se datu voleb projedná ve stavu takzvané legislativní nouze.