V zahraničních volbách by zvítězila Koalice

Jak volili krajané, Zdroj:ČTK

Zatímco celkově ve volbách zvítězili sociální demokraté, kdyby volili pouze krajané a Češi v zahraničí, skončila by na prvním místě Koalice KDU- ČSL a Unie svobody-DEU. Podle konečných výsledků Českého statistického úřadu ji volilo téměř 34 procent voličů. K průběhu voleb v zahraničí se podrobněji vrací Vilém Faltýnek:

Jak volili krajané,  Zdroj:ČTK
První výsledky přišly ze zahraničních zastupitelství už krátce po sobotní 14 hodině, kdy se domácí volební místnosti teprve uzavřely. Jako první se ozvalo pákistánské Karáčí. Konzul Jaroslav Olša Radiu Praha vysvětlil, že v Pákistánu hlasovali pouze dva lidé, on a jeho kolega z úřadu, nebylo tedy obtížné hlasy sečíst a o výsledku obratem informovat.

Na rozdíl od Karáčí předčila v Paříži účast 259 voličů očekávání. I když se v porovnání s odhady počtu krajanů žijících ve Francii jeví účast jako nízká, volební komise byla velmi mile překvapena, neboť v Paříži dorazilo hlasovat v českých parlamentních volbách nejvíce Čechů s voličským průkazem, tedy těch, kteří jsou v zahraničí jen na krátkou dobu. Jako nejjednodušší a realistické vysvětlení pro 123 "průchozích" voličů se nabízí fakt, že Paříž je jedním z turisty nejnavštěvovanějších měst světa. Podobné překvapení zaznamenali i v Londýně nebo v Moskvě, kde přišlo k urnám víc voličů, než se jich dopředu zaregistrovalo. Sdělil nám to telefonicky velvyslanec Jaroslav Bašta.

V Rusku se volilo ještě v Peterburgu a v Jekatětinburgu, nikde ale počty voličů nedosáhly ani zdaleka Moskvy. Cestu dlouhou více než 2000 kilometrů dokonce vážili do Moskvy kvůli volbám z ingušské Nazraně na Kavkazu Petr Kostohryz a Dagmar Kuzmová, kteří tam působí jako pracovníci humanitární společnosti Člověk v tísni. Převážně byla ale nedostupnost volebních místností velkým a dopředu kritizovaným nedostatkem voleb, který výrazně oslabil účast krajanů. V Německu žije několik tisíc lidí s českým pasem a účast dvou stovek voličů tak lze označit za pouze symbolickou. Vedoucí volební komise v Madridu Jan Havrlík Radiu Praha vysvětlil, že v celém Španělsku mohli Češi volit pouze v Madridu:

V Madridu odvolilo 41 voličů. Jaké byly jejich preference? Na prvním místě Koalice, druhá ODS, třetí ČSSD. V Moskvě získala nejvíc hlasů sociální demokracie, druzí byli občanští demokraté a Koalice se ocitla až na třetím místě. Madridský výsledek odpovídá celkovému pořadí v zahraničí.

Podle konečných výsledků Českého statistického úřadu volilo Koalici skoro 34 procent voličů. Druhá skončila ODS s téměř 28 procenty hlasů a třetí ČSSD 25 procenty. Malý zisk si připsali komunisté. Zatímco v celostátním měřítku je podpořila téměř pětina voličů, v zahraničí je volilo jen 2,75 procenta lidí. Pokud by záleželo jen na vůli krajanů, ve sněmovně by komunisté nebyli.

A na závěr ještě několik čísel: I když bylo možné volit mimo republiku historicky poprvé, účast byla většinou spíše symbolická. Ze zahraničí přišlo 3742 platných hlasů. Voličů se zapsalo 4135, obálky odevzdalo 3762. Volební účast v zahraničí tak byla 91 procent. Výsledky putovaly do Jihomoravského kraje, který byl před volbami určen losem.