Češi v zahraničí projevili překvapivě malý zájem o červnové volby

Jirina Tothova aus der slowakischen Stadt Kosice registriert sich für Fernwahl (Foto: CTK)

Do neděle 5. května měli čeští krajané v zahraničí možnost registrovat se k červnovým parlamentním volbám. Podle předběžných informací ministerstva zahraničí se v cizině zapsalo k volbám přes 2200 českých občanů. Statistika pochází z přibližně poloviny z celkového počtu zhruba sto českých zastupitelských misí v zahraničí. Úplná statistika bude k dispozici později. A v kterých zemích byl největší zájem? Zřejmě nejvíce držitelů českých pasů se zapsalo ve Spojených státech - zhruba 300 - a na Slovensku - přes 260. Asi 110 českých občanů se zaregistrovalo v Kanadě.

Čeští diplomaté v různých zemích prakticky shodně přiznali, že zájem o volby je menší, než se původně očekávalo. Například Ika Detrich z českého programu SBS Radio Sydney vysvětlila, že pro krajany v Austrálii by byla volba spojena s takovými náklady, že je prakticky vyloučena.

Jiřina Tóthová z Košic se zaregistrovala k červnovým volbám v ČR. Pochází z Tachova. Foto: ČTK
"Nezájem krajanů o volby je nejspíše způsoben přijatým zákonem, který pokládají za zákon ne nepodobný zákonům přijímaným za bývalého režimu, to znamená, že na papíře zní dobře, ale v praxi neplatí. Podle tohoto zákona sice volit mohou, ale v praxi ne. Umíte si představit, že byste v Čechách museli jet volit do Paříže nebo do Káhiry a náklady si platit? Kolik Čechů by se asi zúčastnilo voleb? To je asi to, co je nejvíc zklamalo: že ten zákon neumožnil volbu korespondenční."

Za stávajících podmínek se nositel českého občanství musel do 5. května registrovat na příslušném zastupitelství, kde v červnu proběhne i volba. Jan Dušek žije v Anglii. Z Guilfordu, kde bydlí, je do Londýna na zastupitelství jen asi 100 km, přesto by prý pro něj cesta k volbám byla příliš drahá.

"Pro mě je cesta do Londýna hodně drahá. To jsou tři hodiny cesty a zdejší dráhy jsou hodně drahé. A zvlášť když člověk v České republice nežije pět let, tak není ani ve styku s děním, ani se ho to tolik netýká. Já sleduju politiku v Británii hodně, a když to srovnám s politiky v České republice, tak mi připadá bezvýznamné je volit."

Problém s nízkou účastí nevidí Borůvka z tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí nijak fatálně. Je to podle něj důležitá zkušenost.

"Naše původní odhady počítaly tedy s vyšší účastí, ale ty volby jsou tímto způsobem v zahraničí organizovány poprvé, je to pro nás naprosto nová zkušenost a předpokládám, že po volbách dojde k vyhodnocení. A uvidíme, jak se bude volit v zahraničí ve volbách za čtyři roky."

Počty voličů registrovaných na ambasádách dnes přibližně známe, nelze však ještě ani odhadovat, kolik lidí si nechá poslat nebo přiveze z ČR své volební průkazy. V takovém případě se voliči nemusejí předem na zastupitelských úřadech registrovat.